Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Tribina u Kalesiji: “Svakodnevna iskušenja i ramazanska rješenja”; gost prof. dr. Šefik Kurdić  

Tribina u Kalesiji: “Svakodnevna iskušenja i ramazanska rješenja”; gost prof. dr. Šefik Kurdić  

Medžlis Islamske zajednice Kalesija, u saradnji sa JU Gradska biblioteka Kalesija, organizira predramazansku  tribinu sa prof. dr. Šefikom Kurdićem, pod nazivom “Svakodnevna iskušenja i ramazanska rješenja”, koja će se održati 19. maja (četvrtak) 2016. godine, u prostorijama Gradske biblioteke Kalesija, sa početkom u 15:00 sati. U sklopu tribine bit će promovisana i “Muslimova zbirka hadisa” profesora Kurdića.

 Ko je prof. dr. Šefik Kurdić?

Bosanskohercegovački teolog u oblasti hadisa ida'we Šefik Kurdić rođen je 6. aprila 1958. godine, u Piljužićima kod Tešnja. Napisao je 33 autorska djela, a učestvovao je i u prijevodu više djela sa arapskog na bosanski jezik. Učesnik je naučnih konferencija u Bosni i Hercegovini i u svijetu. Održavao je predavanja širom svijeta i učestvovao u emisijama na domaćim i inostranim radio i TV stanicama. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.

Šefik_KurdićNakon završene Gazi Husrev-begove medrese, 1982. godine završava Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Kratko je radio kao imam u Čaršijskoj džamiji u Tešnju, potom kao imam na području Medžlisa IZ Doboj.

Godine 1990. magistrirao je na najstarijem islamskom univerzitetu „Ez-Zejtun“ u Tunisu iz oblasti hadisa i hadiskih nauka. Uređivao je islamski časopis “Islamska misao“. Od 1992. godine uključuje se u odbranu RBiH, a 1997. godine doktorira iz oblasti hadisa i hadiskih nauka na temu Izučavanje hadisa u BiH, od dolaska Osmanlija i islama do kraja XX stoljeća.

Trenutno je redovan profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici. Od 1990. u BiHHrvatskojSrbijiCrnoj GoriAustrijiŠvicarskojNjemačkojŠvedskojDanskojVelikoj BritanijiSAD-uKolumbijiPanamiTurskoj i drugim zemljama održao je više od 3.000 predavanja, tribina, hutbi i vazova, te snimio više od 500 radio i TV emisija. Na Radiju Naba, u serijalu “Islam i mi”, koji vodi i uređuje već osam godina, održao je više od 360 emisija.

Budite naši dragi gosti na ovom predramazanskom naukovnom sohbetu.

MIZ Kalesija

kurdic plakat

About redakcija novina

Scroll To Top