Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / U Gornjoj Kalesiji ove godine ukop sedam žrtava: Danas Memorijalni kompleks posjetili Turci

U Gornjoj Kalesiji ove godine ukop sedam žrtava: Danas Memorijalni kompleks posjetili Turci

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Gornja Kalesija 1. juna 2017. godine bit će klanjana 19. kolektivna dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka civilnih žrtava zločina počinjenih u Zvorniku u periodu 1992-1995. Do ovog momenta identificirano je i spremno za ukop sedam tijela žrtava, kazao je Ahmet Grahić prilikom posjete NEON Televizije Memorijalnom kompleksu.

Osim što smo razgovarali sa Ahmetom Grahićem, imali smo priliku i upoznati građane Turske, koji su posjetili prvi put Memorijalni kompleks.

-“Ove godine mi imamo pripremljeno već sedam tijela za ukop, a sad osma žrtva koju očekujemo i nadamo se da će u petak biti identifikacija, vidjet ćemo da li će porodica pristati na ukop ili neće”, kazao je Grahić za NTV.

1. juna će biti ukopani:

  1. Asim (Avdo) Buljubašić rođen 1940. godine u Zvorniku;
  2. Ibrahim (Abdulah) Mehinagić rođen 1952. godine u Zvorniku;
  3. Šaha (Huso) Ajanović dj. Huseinović rođena 1928. godine u Samarima;
  4. Murto (Muzafir) Hajdarević rođen 1956. godine u Gušterima,
  5. Meho (Ešef) Mustafić rođen 1954. godine u Drinjači i
  6. Hasiba (Kadrija) Arifović dj. Manjić rođena 1930. godine u Kamenici, sa zadnjim prebivalištem u Memićima.
  7. Smajić (Hasib) Jasmin  1976. godine u Kamenici.

Prema njegovim riječima manifestacija obilježavanja 24. godišnjice zločina u Zvorniku bit će obilježena u svim mjestima stradanja na području zvorničke općine, a ove godine će, pored Kolektivne dženaze, obuhvatiti posjetu stratištima u Pilici, Drinjači, Crnom Vrhu, Klisi i drugim mjestima, primjeren vjerski program sa tewhidima i mevludima u svim džematima, okrugli sto na temu dokumentovanja zločina i marš stazom kojom je iz nekoliko sela oko Bijelog Potoka u smrt odvedeno 665 zarobljenih civila.

About redakcija novina

Scroll To Top