Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / U kalesijskom džematu Rainci Gornji obilježen Dan džamija

U kalesijskom džematu Rainci Gornji obilježen Dan džamija

Centralna manifestacija u povodu obilježavana Dan džamija na poduručju Medžlisa Islamske zajednice Kalesija održana je u džematu Rainci Gornji. Ovaj džamat je odabran jer je ovom manifestacijom ozvaničen i završetak radova na renoviranju džamije. Program je počeo projekcijom filma Sakralocid – ubijanje džamija na području Medžisa Islamske zajednice Kalesija“. Nakon uvodnih riječi dobrodošlice Miralema ef. Pjanića, imama džemata Rainci Gornji, prisutnim vjernicima se obratio Enver ef. Alić, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, koji je govorio o značaju džamija u životu muslimana, naglasivši da muslimanima svaki dan treba biti Dan džamija.

Posebno nadahnuto i emotivno bilo je obraćanje glavnog predavača dr. Hafiza Halila ef. Mehtića.

Podsjetio se i hafiz Halil ef. Mehtić i na vrijeme od prije 45 godina, kada je kao učenik 2. razreda Gazijine medrese boravio u Saračima i na području kalesijske općine. Sa suzama u očima sjetio se i svog cimera iz medresanskih dana rahmetli Hasiba ef. Ramića, iz Jelova Brda kod Kalesije, kojeg su na početku agresije, u Semizovcu, ubili srpski agresori, zajedno sa njegovom suprugom i četvero maloljetne djece: Muhameda (13), Melihu (10), Ahmeda  (4) i Aminu, koja je imala svega 30 dana.

– Bit će poniženi oni koji ruše džamije i koji zabranjuju da se u džamijama spominje Allahovo ime. Džamije su Allahove kuće i teško onima koji ih poruše. No, nije najveći problem kada nam sruše džamije, mi ćemo njih obnoviti, problem je ako nam sruše džamiju u srcu, ako nam svojom ideologijom u srcu ubiju volju za džamijom. Grijesi su najveći kamen sporticanja našeg uzdizanja i našeg načina života. Allah nas pomaže zbog grijeha naših neprijatelja, međutim, ako se izjednačimo u grijesima sa svojim neprijateljima, Allah će nas kazniit rukama naših neprijatelja. Znajte, ako Allaha pomognemo i Allah će nas pomoći i tada ćemo biti pobjednici. Agresor je prvo udario na džamije, na simbole islama jer je znao da je u vjeri naša snaga. Allah nam poručuje da se ne trebamo žalostiti jer ćemo biti pobjednici ako budemo iskreni vjernici. Ponavljam, problem je ako nam sruše džamiju u srcu. Samo sa vjerom možemo opstati na ovim prostorima. Ako se ne budemo držali temeljnih stvari naše vjere, nema nam spasa, kazao je između ostalog hafiz Halil ef. Mehtić.

Nakon obraćanja dr. hafiza Halila ef. Mehtić, uručene su vakufname pojedincima koji su se svojim donacijama i radom posebno istakli u renoviranju džamije. Vakufname su uručili dr. Muhamed Alić, predsjednik MIZ Kalesija, Enver ef. Alić i hafiz Halil ef. Mehtić.

Učenjem ilahija program je uljepšao hor kalesijskih imama, predvođen Muamerom ef. Kamerićem. Glavni imam Enver ef. Alić i zvanično otvorio džematsku bilioteku u Rancima Gornjim, koja, kako nam je kazao efendija Pjanić, ima 2 hiljade knjiga. Na kraju programa ašere je proučio hafiz Husejn ef. Smajić, a dovu je proučio Bilal ef. Husić, imam Čaršijske džamije.

Prije programa, u haremu džamije,  postavlejna je izložba fotografija kalesijskih džamija, koje su porušene i devastirane u toku agresije.

 

About redakcija novina

Scroll To Top