Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Učenicima održan historijski čas o genocidu: “Fašizam nije iskorijenjen, on samo mijenja odjeću a ima iste ciljeve”

Učenicima održan historijski čas o genocidu: “Fašizam nije iskorijenjen, on samo mijenja odjeću a ima iste ciljeve”

Udruženje “Prosvjetitelj-Muallim” Srebrenica u saradnji sa općinskim timom i Udruženjem “Korak” jučer je u MSŠ Kalesija održao historijski čas za maturante ove škole. Tema predavanja bio je genocid koji se dogodio Bošnjacima u Srebrenici od 1992. do 1995. godine.

Fajko Kadrić, predsjednik općinskog tima “Prosvjetitelj-Muallim” Srebrenica za NEON Televiziju rekao je da se radilo o historijskom času, te da je organizovan s ciljem da se mladima, pogotovo maturantima, ukažu na opasnost fašizma.

-“Sama manifestacija ima za cilj, ne samo da dopuni neko historijsko znanje te djece, nego naprosto da i mi kao društvo damo neki doprinos njihovom formiranju, da im na neki suptilan način kažemo da fašizam nije iskorijenjen, da on samo mijenja odjeću, da on uvijek ima iste ciljeve, da želi iste rezultate, te da ga nije teško prepoznati”, rekao je Kadrić.

Kroz recital, dokumentarni film i kroz priče ljudi koji su bili učesnici u progonu i genocidu u Srebrenici, učenicima su “dopunjena” znanja o genocidu koji se dogodio, te im je u sklopu ove manifestacije i historijskog časa izneseno mnoštvo činjenica za koje učenice nisu znali.

-“Nama je osnovni cilj da djeca izgrade u sebi ono za šta je naša generacija platila, koja je platila najveću cijenu genocida, da im damo elemente koje mi nismo imali, a to da ne budu naivni, da znaju da se uvijek treba pouzdati u Boga pa u sebe, da ne trebaju očekivati samilost od drugih”, istakao je Fajko.

On je dodao i da su za učenike obezbjedile tri nagrade u vrijednosti od 50 KM, te da su na taj način htjeli motivisati učenike da učestvuju u interakciji.

About redakcija novina

Scroll To Top