Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Željko Komšić obišao Paraće, mještani Horozovine nezadovoljni raspodjelom pomoći ( FOTO – VIDEO )

Željko Komšić obišao Paraće, mještani Horozovine nezadovoljni raspodjelom pomoći ( FOTO – VIDEO )

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uz Mahira Mešalića predsjednika DF TK danas je obišao kalesijsko naselje Paraći koje je uz Horozovinu i najviše pogođeno klizištima. Kako tvrde mještani nikada više neće se moći tu živjeti niti napraviti kuće.

Još uvijek nema zvaničnih podataka koliko je kuća u ova dva naselja uništeno, ali neslužbeni podaci govore da je u Horozovina 80 posto uništeno, dok je u Paraćima uništeno oko sedam objekata a desetak je još uvijek ugroženo klizištima.

“Ja ovo nigdje do sada nisma vidio nek je ovom narodu Bog na pomoći. Ovo je strašno i njima je neophodno pomoći”, rekao je za Kalesija online član Predsjendištva BiH Željko Komšić.

Sa Komšićem u ovo naselje članovi DF su donijeli hranu i piće.

No, posjetu Komšića neki su shvatili kao politički potez, pa je predsjendik Vijeća MZ Hrasno Šemsudin Ćatić pozvao sve da ne kreću iz ovih naselja u predizbornu kapanju već da se uključe kako bi se obnovile kuće i kako bi opet se čula dječija graja u ovim naseljima.

Na terenu smo zatekli i Muamera ef. Bukvarevića koji je zajendo sa mještanima krenuo u čišćenje putne komunikacije, ali i spašavanju onoga što se spasiti da.

Kao i u svim nedaćama uvijek ima zadovoljnih i oni koji to nisu. Tako su mještani Horozovine kazali da nisu zadovoljni odnosom Općine prema njima. Oni tvrde da do sada niko im nije dostavio pomoć i sve što je do sada dostavljano završilo je u Paraćima, ali ne i kod njih iako su njihove kuće dosta više stradale. Samir Ibralić član Vijeća MZ Hrasno tvrdi da ih je jedino obišao Nedžad Džafić predsjednik SDA Kalesija i predsjedavajući OV Kalesija koji im je dostavio vodu i hranu.

Ono što raduje je i informacija da bi ovo selo do kraja dana moglo dobiti električnu energiju što će uveliko pomoći stanovništvu čije su kuće ostale “čitave” kako bi mogli pomoći komšijama u nevolji i raščišćavanju njihovih kuća.

Iz ovih naselja 23 porodice su evakuisane i smještene su u Vojnu bazu Dubrave gdje im se svakodnevno doprema pomoć.

komsic2

komsic1

horozovina1

horozovina

 

 

 

About redakcija novina

Scroll To Top