Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Kalesijac Senad Salihović kreirao aplikaciju sa starim pismima: Napišite svoje ime bosančicom i glagoljicom

Kalesijac Senad Salihović kreirao aplikaciju sa starim pismima: Napišite svoje ime bosančicom i glagoljicom

Senad Salihović (31), iz Mahale kod Kalesije, uposlenik kalesijske kompanije „Neon solucije“, koja se bavi pružanjem internetskih usluga i kablovskom televizijom, napravio je aplikaciju pomoću koje možete izvršiti transliteraciju teksta iz latinice u bosančicu. Aplikacija je rađena u PHP programskom jeziku, a možete je pogledati i isprobati na portalu www.bosancica.ba.

10469789_10204126728958420_1710701480_o

Traži pomoć lingvista

 

ss- Bosančica je naše staro pismo i na ovaj način sam želio da je približim svima nama. Svako, vrlo lahko, može otići na portal i vidjeti kako bi izgledalo njegovo ime i prezime napisano bosančicom. Vjerujem da će ovo doprinijeti njenoj popuarizaciji.

Planiram usavršiti aplikaciju i ispraviti eventualne greške ako su se potkrale kod pisanja slova bosančice. Volio bih da se jave i da mi pomognu u tome lingvisti kojima je jezik uža struka, kaže Senad Salihović, koji već nekoliko godina radi kao programer u firmi „Neon Solucije“, dodajući da će na portal staviti i još neka stara pisma.

 

Bosančicom je pisana i Povelja Kulina bana, najstariji pisani dokument u kojem se spominje država Bosna, napisan 29. avgusta 1189.
godine.

 

Proučavanjem pisama srednjovjekovnih bosanskih povelja godinama se bavi i prof. dr. sc. Amira Turbić – Hadžagić, profesorica na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Za ovo što radi Senad Salihović kaže da je vrlo zanimljivo i da je spremna pomoći ovaj projekat.

10472174_10204126728838417_1270280232_n

Imena naših reprezentativaca napisana bosančicom

 

Senad Salihović je omogućio svima nama da svoje ime napišemo bosančicom. Koristeći se njegovom aplikacijom, htjeli smo vidjeti kako izgledaju imena i prezimena selektora „Zmajeva“ Safeta Sušića i naših asova Miralema Pjanića, Zvjezdana Misimovića, Emira Spahića i Edina Džeke.

 

Kalesija.com

 

About redakcija novina

Scroll To Top