Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Ko će adaptirati školu u Donjim Raincima: Sead Džafić ili Općina Kalesija?

Ko će adaptirati školu u Donjim Raincima: Sead Džafić ili Općina Kalesija?

Prje nekoliko dana u kalesijskom naselju Donji Rainci održan je zbor građana na kojem je donesena odluka da se krene sa adaptacijom područne škole u ovom naselju. Kao donator i finansijer javio se Sead Džafić, vlasnik kompanije UNIS TOK, a formiran je i Građevinski odbor u sastavu: Sakib Husejnović, Elvedin Suljkanović, Zijad Požegić, Hasan Paloš i Nermin ef. Spahić.

odbor_skola

S obzirom da je škola u nadležnosti Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, potrebna je saglasnost od istog organa kako bi se krenulo sa adaptacijom. Međutim, saglasnost još uvijek nije stigla, a u cijelu priču se uključila i Općina Kalesija koja je vlasnik spomenutog objekta.

“Kod mene su dolazili predstavnici MZ i rekli su da žele da urade adaptaciju škole, a da će sve finansirati Sead Džafić. Ja sam rekao da Općina Kalesija ne može dopustiti da neko radi objekat u njenom vlasništvu bez ranijeg dogovora i poštivanja zakona”, govori za NEON Televiziju načelnik po ovlaštenju Ismet Mešić.

amiraOn ističe da je imao pozive i od direktorice OŠ Gornji Rainci Amire Gutić, pod čijom ingerencijom je područna škola, i koja je govorila da ima određene pritiske od pojedinih osoba da radovi otpočnu i prije saglasnosti Ministarstva.

Kontaktirali smo i direktoricu Amiru Gutić koja nam je kazala da sve informacije imamo u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK i da su oni ti koji izdaju saglasnosti, a ne ona.

No, s druge strane investitor i donator Sead Džafić ističe da nikada nije vršio pritisak na bilo koga i da samo želi adaptirati školu kako bi djeca od septembra imala lijepe i uređene učionice, a ne kao sada pune vlage i u kojima im prijeti opasnost.

“Ljudi iz struke su kazali da bi adaptacija i saniranje škole koštalo oko 184.000 KM. Ja sam spreman da u to uložim svoj novac da na taj način dam doprinos lokalnoj zajednici, ali izgleda da ja nekome smetam jer želim da ulažem i da radim i što sam nezavisni kanidat za načelnika”, govori Džafić.

On se prisjetio i 2014.godine kada je slične opstrukcije imao od strane Rasima Omerovića načelnika Kalesije koji mu je htio da zabrani izgradnju mosta na rijeci Spreči koji je povezao centar sa Gojčinom i drugim naseljima.

“Tada je Rasim Omerović na sve moguće načine pokušao da ospori izgradnju mosta, a kada smo počeli da gradimo zabranio je da isti pustimo u promet. Na kraju smo mi pobijedili, a siguran sam da će to biti i ovaj put kada će narod stati uz mene i krenuti sa adaptacijom škole”, zaključio je Džafić.

most5

Ja nisam protiv Seada i investicija

Ismet Mešić, koji obnaša funkciju načelnika, za našu televiziju govori da nema ništa protiv Seada Džafića i da ga poziva da dođe u njegovu kancelariju i da zajedno rade na izgradnji Kalesije.

“Nijednom gospodin Džafić nije došao kod mene da kaže da želi investirati u adaptaciju škole. Svi donatori su dobro došli to uključuje i Seada, ali se moraju poštivati procedure i Zakoni. Mi ćemo na prvoj narednoj sjednici Općinskog vijeća koja je početkom jula donijeti rebalans budžeta i tu ćemo odrediti 100.000 KM za adaptaciju škole”, kazuje Mešić.

ismet_mesic

Mešić je kazao da je formirao i komisiju u sastavu: Amira Bećić, Sanela Hadžić i Zijad Požegić koja ima zadatak da napravi procjenu ulaganja u adaptaciju škole, ali je također rekao da je kontaktirao jednog od članova Odbora profesora Zijada Požegića koji mu je kazao da za te namjene treba oko 100.000 KM.

“Ja sam saslušao profesora Požegića i prihvatam sve što je rekao da se treba adaptirati i mi ćemo to uraditi. Predstavnicima MZ Donji Rainci sam kazao da se mora poštovati Zakon i oni su malo “spustili loptu” i mislim da su im neke stvari jasnije kada smo im pojasnili procedure”, zaključio je Mešić koji je opet pozvao Seada Džafića u svoj kabinet kako bi ovaj projekat zajedno uradili.

skola_drainci

Inače, ova područna škola je u jako lošim uslovima, a roditelji su prije nego se javio Sead Džafić kao investitor počeli da prikupljaju sredstva za adaptaciju iste. Tu informaciju je kako nam reče čuo i sam Ismet Mešić koji je protiv toga da roditelji grade škole, poručivši im da taj novac koji su prikupili ulože u svoju djecu u nabavku knjiga i drugih pomagala.

Još uvijek je nejasno ko će investiragti i ko će adaptirati školu u Donjim Raincima: Sead Džafić ili Općina Kalesija. O tome će se sutra raspravljati i na zboru građana u Donjim Raincima koji je zakazan za 17:00 sati, kada će se konačno znati da li će učenici od septembra sjediti u obnovljenim učionicama ili neuslovnim kao do sada.

 

About redakcija novina

Scroll To Top