Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Likovna kolonija u Džafićima kod Kalesije: Učestvuje 30 slikara iz cijele BiH (FOTO + VIDEO )

Likovna kolonija u Džafićima kod Kalesije: Učestvuje 30 slikara iz cijele BiH (FOTO + VIDEO )

Jučer, u subotu, u Džafićima kod Kalesije, otvorena je 4. kalesijska likovna kolonija „KLIK Džafići 2014“. Učestvuje 30-ak slikara iz cijele BiH. Među njima su i Fikret Jahić – Vršanin iz Tuzle, Refka Čajić iz Gračanice, Rahman Šabanović iz Živinica, kalesijski slikari Sejfulah Imamović, Mehmedalija Mehmedović, Dževad Hamzić, Mirsad Pezić, Mehdin Glogić… Njamlađi učesnik kolonije je 12-togodišnja Lejla Sinanović.

Fikret Jahić – Vršanin, koji je do sada učestvovao na brojnim likovnim kolonijama i imao brojne izložbe, kaže da je kalesijska likovna kolonija iz godine u godinu bolja.

– Ova stara bosanska kuća i ova avlija u kojoj se nalazimo je predivan ambijent za rad likovnih umjetnika. Uvijek sa zadovoljstvom dolazim u Džafiće jer ova kolanija postaje jedno od značajnijih mjesta okupljanja naših slikara, kazao je Fikret Jahić – Vršanin, koji je iskazao zahvalnost mjrštanima Džafića za gostoljubivost koju pokazuju svih ovih godina. .

Organizator kolonije, koju je otvorio kalesijski načelnik Rasim Omerović, je JU BKC „Alija Izetbegović“. Na otvaranju su još govorili Mufid Klinčević, direktor BKC-a, Sejfulah Imamović i Rasim Hamidović. Velike zasluge za održavanje ove manifestacije pripadaju mještanima Džafića, ma čelu sa Rasimom Hamidovićem, u čijoj avliji se i održava likovna kolonija.

U svečanom dijelu otvaranja likovne kolonije nastupilo je i kulturno-umjetničko društvo „Biser“ Tojšići.

Nakon održavanja likovne kolonije u galerijskom prostoru BKC-a će biti upriličena izložba slika nastalih u Džafićima.

 

About redakcija novina

Scroll To Top