Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Noć Berata obilježava se u Saračima u četvrtak

Noć Berata obilježava se u Saračima u četvrtak

U četvrtak , 12. juna 2014.g., sa akšamom dolazi Noć Berata ili Lejletul- Berat. To je noć koja ima svoju hoć i ko hoće može uzeti za sebe sve što donosi vrijednosti za oba života čovjekova- i dunjalučki i ahiretski. Za cijelu narednu godinu.

saraci-300x220Ovo je Noć Povelje u kojoj se čovjeku sve iskreno zaiskano daruje i upisuje. Ovo su trenuci kada se pokajanjeprima od onih koji su spremni pokajati se. Ovo su trenuci dobre ponude da se svojih grijeha kutarišemo i da stazom Muhammeda. a..s., krenemo. Noć je ovo kad se na duhovno sito i rašeto mogu sve naše snijeti i svi naši ćesmeci prosijati i samo ostaviti imanski instant da poteče po našim srcima i našim damarima. Ovo je noć rebalansa naše duhovne agende.

Ovo je noć otvaranja mogućnosti za ljudski duhovni i moralni preobražaj, noć ponude da se bude bolji i korisniji, noć kad pokajanje može biti primljeno, noć potpore ljudskoj sudbini i nafaci, noć iskrenog zaključka da se obavi duhovna inventura i krene smjerno stazama islama. Noć je ovo koja kazuje da smo u polovini ša'bana i da su nam još samo dvije hefte ostale do šehri-ramazana.

Ovo je noć na koju vas Medžlis Islamske zajednice Kalesija u četvrtak, nakon akšam- namaza, poziva da poslušate tradicionalni mevludski program i premijerno predstavljanje monografije Sarača pod nazivom ”Znakovlje vremena saračkog insana”, autora Envera Alića.

knjiga

Ovo je noć u kojoj će vam se kazivati da je Monografija Sarača napisana u znak sjećanja na sve saračke Bošnjake i Bošnjakinje i ukazati na sarački vremeplov: kako se živjelo, radilo i gradilo.Najvjerovatnija je pretpostavka da će autor knjige sve njene stranice proglasiti svojevrsnim BERATOM – zvaničnim dokumentom saračke čehre i pregledom saračke historije(CV ) Autor je u monografiju Sarača pretočio svu svoju ljubav prema svakom insanu i svakom grumenu zemlje saračke. U noći BERATSKOJ sudionici zakazanog programa doznaće da je ”Znakovlje vremena saračkog insana” pokretni spomenik i bošnjačkoj i bosanskoj tradiciji. Turski sultani su svojim pomagačima u vladavini pisali i slali BERATE na nekoliko stranica, a autor će u noći BERATSKOJ dati na čitanje uramljenu sliku Sarača na 250 stranica. Preko stranica ove monografije može se lagahno izvršiti rebalans naše životne agende.
Vrijeme je za naš duhovni preobražaj. Koračajmo ka njemu u četvrtak, 12. juna 2014.g., u akšamskom vaktu, gdje nam se nudi potpora ljudskoj sudbini. Koračajmo ka saračkoj džamiji koja nam ove godine nudi beratsko okupljanje i duhovno spremanje za ramazani-šerif. ( 28. juni 2014.g.g.)

Iz: SARAČKA ČEHRA (SARAČKE NARAVI I KARAKTERI)

salko_zahirovic-218x300I tako, život u Saračima tekao dalje, a ono što ostane žita i ‘šenice za kućnu čeljad nosilo se u vodenice ”poredovuše” da se ima koja pogača zamijesiti ili pita uoči petka i ponedjeljka napraviti, a ako se neko upusti da sabah osvane a u kući mu nema ni praške brašna, djeca su se slala u srce saračke mahale, Salki Zahiroviću, da im on na ručni žrvanj namelje brašna bar za dvije prohe.

Salko je bio plaho vrijedan a imao je, vala, i krupne šake za okretanje žrvnja, ali je već davno, sasvim davno i zadnje zrno iscurilo kroz Salkin ručni mlin.

Nema više ni Salke Omerovog, ni njegovog žrvnja, a samo je još poneko u životu što je na Salkin žrvanj žito donosio. Nema nikoga u tom poslu da bi okretao meljac i prebirao po oknu davnih uspomena.

About redakcija novina

Scroll To Top