Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Obilježena 25. godišnjica od oslobođenja Brezika (FOTO

Obilježena 25. godišnjica od oslobođenja Brezika (FOTO

Delegacija Općine Kalesija predvođena načelnikom Seadom Džafićem i predsjedavajućim OV Kalesija Fadilom Alićem položila je cvijeće i proučila Fatihu na spomen-obilježju “Zlatnom ljiljanu” Dževadu Džafiću koji je ubijen 14.juna 1992.godine prilikom oslobađanja Brezika, ali i svim drugim borcima koji su položili životeza odbranu BiH.

Osim delagcije Općine Kalesija i OV, cvijeće su položili i predstavnici Patriotske lige, Udruženja “Zlatni ljiljani” i predstavnici Nezavisne liste Sead Džafić.

Prisutnima se  obratio nekadašnji komandant štaba TO Sead Omerbegović koji je govorio o značaju bitke za Brezik ali i za druge teritorije koje su bili okupirali pripadnici “JNA” i tzv.vojske RS-a.

O Dževadu Džafiću i njegovoj hrabrosti govorio je njegov saborac Fikret Križevac, koji je prisutnima prepričao dešavanja koja su tog dana bila prije dvadeset pet godina.

U akciji oslobađanja Brezika život za slobodu su položili:

Dževad Džafić

Fehim Mešanović

Enver Pezić

Mujaga Mujkanović

Arzet Hasanović

Rašid Jukanović

Himzo Križevac

Ismet Vildić

Uz oslobođenje Kalesije i odbranu na Bijeljevcu, ova oslobodilačka akcija sasvim sigurno spada u najveća dostignuća kalesijskih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine.

About redakcija novina

Scroll To Top