Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Održana manfestacija „Kalesijski šampioni znanja 2015“: Festival mladosti i pameti (FOTO)

Održana manfestacija „Kalesijski šampioni znanja 2015“: Festival mladosti i pameti (FOTO)

I ove godine održana je manifestacija „Kalesijski šampioni znanja 2015“, koju je organizirala Asocijacije za kreiranje i razvoj pozitivnih vrijednosti „Proaktiva”. Na svečan način, u ispunjenoj sali BKC-a „Alija Izebegović“, upriličen je prijem za najbolje učenike pet kalesijskih osnovnih škola koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na općinskim takmičenjima iz: fizike, matematike, hemije, biologije, geografije, historije, vjeronauke, engleskog jezika i njemačkog jezika.

armin 1

Osim najboljih osnovaca, priznanje „Kalesijski šampion znanja 2015“, knjigu na poklon i novčanu nagradu, dobila su i tri najbolja učenika Mješovite srednje škole Kalesija i dvije studentice: Sumeja Ramić i Fatima Sinanović koju su prethodnu studentsku godinu završile prosjekom ocjena višim od 9,5.

nedim1

Kalesijskim odlikašima obratili su se i uručili im priznanja ambasador BiH u Pakistanu dr. Nedim Makarević, Armin Muzaferija, hfz. Husejn ef. Smajić, Enver ef. Alić, Elvis Hodžić, mr. Ibrahim Husić, Abdulah Gutić i Valdet Peštalić, predsjednik „Proaktive“.

valdet

Podijeljeno je 58 priznanja.

U svom nadahnutom obraćanju Enver ef. Alić, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, ovu manifestaciju je nazvao sofrom kalesijske mudrosti.

enver

– Ovo je  kalesijski izlog mislećih mladih bića. Svi koji smo danas ovdje, nalazimo se, iustinu,  na izložbi zdrave pameti. Mlade pameti! Kalesijske pameti prozvane Šampioni znanja.  Znanje je moć više nego  ikada, a naša  bošnjačka budućnost će biti obilježena, ako Allah da, potragom za korisnim znanjem i spasonosnim informacijama s tim u vezi. U ozbiljnih naroda danas je velika konkurencija na sposobnost i talenat, koji su krunski dokazi korisno znanje( ilmun nafi'un) Stoga, budimo ozbiljna bošnjačko-muslimanska nacija  u vezi sa mladim insanskim potencijalima. Djeca naša nisu imovina, nisu resurs, ali jesu potencijal za  pravilno korišćenje Allahovih darova u prirodi.  Ljudi i  njihovo korisno  i pravilno iskorišteno znanje, jednako je prosperitet društva u cjelini. Mlade moramo obogatiti  duhovnošću, islamskom duhovnošću prije svega, a potom im kroz našu podršku  osigurati veći stepen talenta. To našoj zemljici Bosni i Hercegovini itekako treba! Spasimo  domovinu BiH znanjem! Današnja manifestacija znanja i učenosti naše djece jeste podrška očuvanju našeg topraka. Djeco naša, hvala Allahu što vam je um prosvijetlio, i hvala vam  iz srca i duše, u ime MIZ Kalesija, što se danas ovdje možemo diviti vašoj pameti i vašoj mudrosti, kazao je u svom obraćanju Enver ef. Alić.

 

Prije svečane dodjele priznanja, održan je i radni dio za učenike i roditelje. Radionicu “Kako biti uspješan?” realizirao je projekt menadžer Valdet Peštalić, a na tribini“Informacija i znanje kao izvor moći” govorili su Valdet Peštalić i mr. Ibrahim Husić.

U revijalnom dijelu programa nastupili su Armin Muzaferija i hor El Aziz. Moderator je bila Amela Delić.

arminnnn

Ocjena svih jeste da je manifestacija „Kalesijski šampioni znanja“ odličan projekat, jedan od najboljih projekata u poslijeratnoj Kalesiji kada je riječ o kulturi, obrazovanju i općenito društvenim događanjima. Bio je to pravi festival mladosti i pameti.

arminnnn1

Kao suorganizatori ovog projekta pojavljuju se Gradska biblioteka Kalesija i BZK Preporod Kalesija. Partner u projektu je Medžlis IZ Kalesija.

hor

Projekat finansijski su podržali i Svjetska asocijacija muslimanske omladine NEDWA, Općina Kalesija, općinski načelnik Nedžad Džafić,  CNS – Centar za napredne studije Sarajevo, Behram-begova medresa, JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija, NEON solucije, UG “Korak” Kalesija i Humanitarne organizacije „Most-Bro“, „Children unchained e.V“ i MZ Kalesija centar.

NKP.BA

Medijski pokrovitelji manifestacije bili su NEON TV, kalesijske-novine.com, kalesija.com. nkp.ba, bportal.ba i Radio Feral.

 

publika 1publika 2publika

About redakcija novina

Scroll To Top