Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Potpisan Razvojni projekat: Uskoro vodosnadbijevanje i za socijalno ugrožene građane Kalesije

Potpisan Razvojni projekat: Uskoro vodosnadbijevanje i za socijalno ugrožene građane Kalesije

U kabinetu načelnika općine Kalesija Seada Džafića danas je potpisan Projekat općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) Razvojnog program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini. Ovaj projekat je podržan od strane Ambasade Švicarske.

Projekat je potpisan između Općine Kalesija i JP “Vodovod i kanalizacija” Kalesija. Tokom sastanka predstavnica Ambasade Švicarske pohvalila je rad Općine Kalesija.

-“Općina Kalesija bila je jedna od 31 općine koja je aplicirala za ovaj projekat. Na kraju se uspješno kandidovala za ovaj projekat i tako je pokrenula implementaciju. Nama je jako drago da je općina Kalesija jedna od prvih općina u ovom projektu, jer MEG projekat je jedan od naših važnijih projekata”, kazala je Regula Bäbler.

Ona je napomenula i da je krajni cilj cjelokupnog projekta da ljudi koji žive ovdje imaju mogućnost da budu izloženi mnogo boljim javnim uslugama.

-“Što se tiče samog projekta kako je i sam načelnik rekao imaju dva ciklusa u kojima će se dodjeljivati bespovratna sredstva Općini, na način da Općina učestvuje sa 50% u samoj dodjeli a maksimalni iznos u jednom ciklusu je 160.000 franaka švicarskih”, dodala je ona.

Načelnik Sead Džafić se zahvalio švicarskoj vladi, te je rekao da ova sredstva nose sa sobom i velike obaveze, za šta će se potruditi da ispune.

-“Sredstva koja očekujemo su dobra ali su i obaveza. Mi moramo subvencionirati našu socijalnu kategoriju koja ne može platiti vodu, to je naša obaveza i mi ćemo to da ispoštujemo. Ovo je za nas velika čast što imamo priliku da sprovodimo ovaj projekat”, rekao je Džafić.

Direktor JP “Vodovod i kanalizacija” Kalesija Senaid Sinanović istakao je da je ovo veliko priznanje za njihovo preduzeće, te je obećao da će građani imati bolje vodosnadbijevanje ali i ugodnost.

-“Danas je Vodovod možda najsretniji, kad vam neko prizna da ste dugi niz godina nešto radili a neko to nije vidio. Ali evo u svakom slučaju ovo nama puno znači u cilju poboljšanja vodosnabdijevanja, da građani u narednom periodu osjete bolje snadbijevanje. Ja želim samo još da istaknem da je Vodovod u zadnje vrijeme uradio niz stvari koje nas svrstava među sami vrh. Nabavili smo uređaj za detekciju kvarova, danas smo potpisali pilot projekat za vodomjer na daljinsko otključavanje, uvodimo telemetriju u vodovod, cijeli taj sistem automatizacije, želimo da povećamo ugodnost građanima”, naglasio je Sinanović.

Također je napomenuo da će biti ograničenja kada je u pitanju vodosnadbijevanje socijalno ugroženih stanovnika, ali da će Općina pomoći najugroženijim stanovnicima. Isto tako, naveo je da je u sklopu projekta potrebna reorganizacija u preduzeću, te da se moraju uvesti evropske norme u preduzeću i drugi niz evropskih standarda.

About redakcija novina

Scroll To Top