Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Prije tačno 58 godina zvanično ustanovljena Opština Kalesija

Prije tačno 58 godina zvanično ustanovljena Opština Kalesija

Općina Kalesija zvanično je ustanovljena 28. juna 1958. godine od općina Memići i Tojšići, na osnovu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o području srezova i općina u NR BiH.

Na fotografiji ispod je centar Kalesije iz tog vremena.

Kalesija_centar

Upravo tog dana u Službenom listu Narodne Republike  Bosne i Hercegovine objavljen je navedeni zakon, kojim je ozvaničena nova administrativna organizacija tadašnje republike Bosne i Hercegovine u sastavu FNRJ.

Površina novonastale općine Kalesije bila je 272 kvadratnih kilometara, a sa manjim izmjenama obuhvatala je dotadašnja područja općina Memići i Tojšići. U njen sastav ušla su naseljena mjesta: Borogovo, Brezik, Bulatovci, Caparde, Dubnica, Gojčin, Hajvazi, Hrasno Donje, Hrasno Gornje, Jeginov Lug, Jelovo Brdo, Kalesija, Kikači, Kulina, Kusonje, Lipovice, Mahala, Matkovac, Memići, Miljanovci, Osmaci, Petrovice Gornje, Prnjavor, Rainci Donji, Rainci Gornji, Rakino Brdo, Rudnik, Sajtovići, Sarači, Seljublje, Šeher, Tojšići, Viličevići, Vukovije Donje, Vukovije Gornje, Zelina i Zolje. Nekoliko naselja sa lijeve strane Spreče: Gornje Dubrave, Gračanica, Tupkovići Donji, Tupkovići Gornji i Zelenika, koja su do 1958. godine bila u sastavu općine Tojšići, dodijeljena su opštini Živinice.  Istovremeno, naselja Baljkovica i Potočani, koja su do 1958. godine bila u sastavu opštine Memići, dodijeljena su općini Zvornik.

Gledano kroz historiju Općina Kalesija, sa određenim prekidima, ima kontinuitet srednjovjekovne župe Spreče, nahije Spreče iz osmanskog perioda i općine Sprečanske iz perioda između dva svjetska rata.

(Iz knjige:Dževad Tosunbegović, Gornja Spreča, Kalesija 2007. g.)

About redakcija novina

Scroll To Top