Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Sevdahom oduševili Kalesijce

Sevdahom oduševili Kalesijce

Ovog vikenda u Kalesiji su gostovali članovi Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ iz Zenice. U subotu, u galerijskom prostoru kalesijskog BKC-a, otvorena je likovna izložba slika “Stara Bosna”, na kojoj su predstavljene slike nastale na likovnoj koloniji na Vranduku 2014. godine. O slikama autora iz Zenice, Sarajeva, Kalesije, Živinica govorila je Amna Sofić, predsjednica BZK Preporod Zenica. Među autorima je i Kalesijac Dževad Hamzić.

izlozbaNakon izložbe pripređen je muzički program “Večer sevdaha”. Članovi Narodnog orkestra: Fuad Džaferović, Senad Alić, Fuad Isaković, Selma Tabaković, Fikret Terzić, Fadil Delić,  Senad Dulaš i Halid Kobić, zajedno sa vokalnim solistima Senadom Alićem, Emmom Džaferović, Eminom Sinanović i Aminom Bajramović sevdalinkama su oduševili kalesijsku publiku. Reditelj programa bio je Faruk Kadrić. Voditeljiva programa bila je Amela Delić.

sevdah2

Nastupili su i članovi Gradskog kulturno-umjetničkog društva „Halisije“ Kalesija, koji su se predstavili koreografijama „Srednja Bosna“ i „Sarajevske gradske igre“.

halisije

U nedjelju su gosti iz Zenice obišli Memorijalni centar u Gornjoj Kalesiji, lokalitet stećaka „Mramorje“ u Bulatovcima i spomen-obilježje porušenim kalesijskim džamijama u Memićima.

muzej

U kompleksu Memorijalnog centra o zločinima nad Bošnjacima Zvornika, koje su tokom minule agresije počinili pripadnici srpskih snaga, govorio je Ahmet Grahić, predsjednik Uduruženja vestalih osoba sa područja Zvornik. Govoreći u žrtvama i masovnim grobnicama u kojima su žrtzve pronađene, Grahić je istakao nezadovoljstvo i ogorčenje članova porodica nastradalih zbog činjenice da se malo radi na traženju i procesuiranju ratnih zločinaca.

mezarje 1 Istakao je da su samo dvije osobe osuđene, na 13 i na 6 godina, te da je jedan od njih, Brano Grujić, već odslužio kaznu i da se, kao poslanik u Skupštini općine Zvornik, i danas bavi politikom.

stecak

O kalesijskim stećcima gostima iz Zenice govorio je profesor historije Samir Halilović, predsjednik Udruženja „Ornament“, koje se bavi zaštitom kulturno-historijskih spomenika na području Kalesije. Gosti su bili oduševljeni i brojnošću i ljepotom kalesijskih stećaka.

sevdah

– Mi smo prezadovoljni posjetom Kalesiji i gostoprimstvom na koje smo naišli. Tokom ova dva dana dosta smo naučili o Kalesiji danas, ali i o prošlosti ovoga kraja. Ovo je nastavak naše dugodišnje uspješne aaradnje i nadam se da će se ona nastaviti, kazala je Amna Sofić, predsjednica zeničkog Preporoda.

amela

publika

muzej1

stecak1

mezarje

pokloni

izlozba1

About redakcija novina

Scroll To Top