Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / U Kalesiji održana vanredna sjednica Općinskog vijeća

U Kalesiji održana vanredna sjednica Općinskog vijeća

Jučer je u Kalesiji održana vanredna sjednica Općinskog vijeća Kalesija na kojoj se govorilo o stanju u ovoj općini nakon majskih poplava i klizišta. Razmatrani su Izvještaj o radu Općinske komisije za procjenu nastalih šteta od prirodnih i drugih nepogoda i Informacija o aktivnostima Općinskog štaba civilne zaštite Kalesija.Prvi je govorio općinski načelnik Rasim Omerović, koji je istakao da se od 14. maja, kada je proglašeno stanje elementarne nepogode, svakodnevno radi na sprječavanju i sanaciji šteta.

Naveo je i podatak da je Komisije za procjenu nastalih šteta procjenila da štete iznose 42 miliona maraka, ali da, nažalost, ta cifra nije konačna jer se i dalje svaki dan javljaju nova klizišta. Uz to,  ni svi građani još uvijek nisu prijavili štete na njihovim imanjima.

vijece

Kada je riječ o pružanju pomoći stanovništvu, načelnik Omerović je istakao da postojeća zakonska rješenja otežavaju pružanje pomoći nastradalima. Za to je najbolji primjer podatak da se po zakonu zemljište nikome ne može dodijeliti besplatno.

– Mi imamo slučajeva da su mještani iskazali spremnost da naprave kuću nekome kome je kuća urušena, ali da od nas traže plac za tu kuću. Mi bismo rado to učinili, ali nam zakon ne dozvoljava, kazao je načelnik Rasim Omerović, koji je izrazio zahvalnost svima koji su pružili pomoć nastradalom stanovništvu. Posebno je iskazao zahvalnost našim ljudima u dijaspori.

Naveo je i da u centralnom skladištu, u objektu gradske dvorane, ima dovoljno hrane, a da odjeće ima i viška, koju niko neće.

– Nažalost, tu imamo i poderanih cipela i cipela bez đonova. Neki su slali i lijekove sa isteklim rokom trajanja. Očigledno je da su takvi željeli da iskoriste našu tešku situaciju da očiste svoje kuće i apoteke, kazao je Omerović.

Naveo je i da će biti potrebno da se uradi rebalans budžeta kako bi se obezbijedila novčana sredstva za pružanje pomoći ugroženom stanovništvu. Inače, na području općine Kalesija potpuno je uništeno 26 kuća, a oštećeno je ukupno 512.

Hazim Halilović, šef Službe civilne zaštite Općine Kalesija, je kazao da su uposlenici Općine danonoćno, bez radnog vremena, radili na sprječavanju i sanaciji šteta. Iskazao je zahvalnost i Kalesijcima koji su ustupili svoje građevinske mašine za rad na terenu, prije svega na sanaciji puteva.

Kazao je i da još ima neprohodnih pravaca na nekategorisanim putevima koje vode do imanja mještana. Do sada je, istakao je Hazim Halilović, na sanaciju šteta utrošeno oko 360 hiljada maraka. Istakao je veliku potrebu za kamenom za posipanje puteva te da je potrebno još 5 hiljada šipova za privremenu sanaciju klizišta.

Fetah Hujdur je ovu nesreću uporedio sa nesrećom koja ih je zadesila 1992. godine. Vijećnik Amir Barčić je kazao da će SDP podržati rebalans budžeta kojim se namjeravaju obezbijediti sredstva za pomoć ugroženom stanovništvu. Naglasio je i potrebu da se uradi plan i program za sprječavanje ovakvih nesreća.  Vijećnik Hasan Ćorsuljić je govorio o problemu pojave velikog broja komaraca, te da se obavezno treba uraditi zaprašivanje. Vijećnik doktor Asim Mehmedović je izrazio bojazan da bi moglo doći i do epidemije ako se ne preduzmu odgovarajuće mjere u zdravstvenoj zaštiti stanovništva.

Na sjednici je rečeno i da Općina Kalesija čini sve što moće da pomogne stanovništvu, ali da bez pomoći viših nivoa vlasti i pomoći iz vana neće moći upotpunosti sanirati nastale štete.

 

About Dopisnik Kalesijskih

Scroll To Top