Aktuelno
You are here: Home / Magazin / Namirnice koje vole vaše srce

Namirnice koje vole vaše srce

Bolesti srca pošast su novog doba – i vrapci na grani to znaju, no uprkos tome, nikako da promijenimo životni stil i smanjimo rizik.
voce
Redukcija tjelesne težine, ostavljanje cigarete, izbjegavanje stresa – za početak više nego dovoljno. Drugi način da napravite korake naprijed jest da pazite šta jedete.

Vjerovatno više nikome nije tajna da nam je rješenje nadohvat ruke: nemasna mediteranska kuhinja, koja se temelji na maslinovom ulju i ribama bogatim omega-3 kiselinama. Huffington Post tome još pridodaje i popis namirnica koje će vam pomoći da učinite nešto dobro za svoje srce.

1. Losos
Preporuka je da jedete ribu dva puta nedeljno. Pogotovo ribe koje su bogate omega-3 kiselinama kao što je losos. Omega-3 smanjuje rizik aritmija, gradi krvne žile, smanjuje holesterol i smanjuje krvni tlak.

2. Maslinovo ulje
Prelazi s običnog na maslinovo ulje (a da ne govorimo ako ga koristite umjesto masti) smanjuje razinu holesterola. No, ‘zdrave’ masnoće u maslinovom ulju i dalje su masnoće, pa ih umjereno konzumirajte.

3. Orašasti plodovi
Nedavna studija pokazala je da zamjena crvenog mesa orašastim plodovima (koji su nemasniji izvor proteina) rezultira 17-postotnim smanjenjem rizika od srčanog udara. Nezasićene masnoće u plodinama pomažu smanjenju holesterola. No, u njima je i dalje dosta masti, pa pazite da ne pretjerate u količinama.

4. Bobičasto voće
Bobičasti plodovi bogati su antioksidansom imena polifenol, koji smanjuje krvni tlak i potiče ‘zdravi’ holesterol. Prošlogodišnje istraživanje dokazalo je da u borovnicama ima antocijanina, koji je dobra zaštita protiv visokog krvnog tlaka.

5. Zobene pahuljice
Topiva vlakna u zobenim pahuljicama (kao i u drugim integralnim plodovima, voću i povrću) smanjuju razinu lošeg holesterola u krvotoku te tako pomažu pročišćenju arterija.

6. Soja
Premda postoje nesuglasice o tome koliko soja smanjuje holesterol, nema dvojbe da je ona nemasni izvor proteina i time mnogo manje opterećuje naš krvotok od crvenog mesa.

7. Crna čokolada
Zahvaljujući sastojku koji se zove flavonoid i snažan je antioksidans, čak i slastica kao što je crna čokolada može blagotvorno djelovati na smanjenje holesterola i krvnog tlaka.

8. Kokice
Kada su spremljene na toplom zraku, a ne natopljene u ulje ili maslac i zasut solju, kokice su zapravo iznenađujuće zdrava hrana, izvor antioksidansa i vlakana. Što ne treba čuditi – jer one su zapravo žitarice. Ono što ih čini štetnima su masni i slani dodaci.

9. Paradajz
Paradajz je najveći izvor likopena (snažnog antioksidansa). Premda za konačnu potvrdu još manjkaju opsežnija istraživanja, nazire se da likopen prevenira kardiovaskularne probleme.

10. Morske trave
Baš kao i lisnato povrće koje raste na kopnu, i morske trave kriju sastojke koji su dobri za srce – antioksidante i dobre masnoće.

11. Krompir
Slatki krompir pun je antioksidanta, a i slatki i obični sadrže vlakna i kalij, ključne sastojke da bi naše srce bilo u dobroj funkciji.

12. Kafa
Prošlogodišnja studija kaže da, protivno uvriježenom mišljenju, kafa pomaže srcu, budući je bogat izvor antioksidanta. Ipak, tu je potrebno dodatno istraživanje da bi se dodatno istražili pozitivni efekti u kojima kofein oslobađa slobodne radikale u tijelo. Čini se da pomaže protiv srčanih bolesti, Alzheimera i sličnih.

About Dopisnik Kalesijskih

Scroll To Top