Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / FOTO: U Kalesiji počeo “Ljetni sajam knjige” (FOTO)

FOTO: U Kalesiji počeo “Ljetni sajam knjige” (FOTO)

U Kalesiji je jučer počeo 4. ramazanski sajam knjige. Oragnizator sajam, u saradnji sa knjižarom “Buljubašić” je Gradska biblioteka Kalesija, a pokrovitelj je općinski načelnik Rasim Omerović.

Na štandovima se mogu se naći knjige izdavača kao što su Libris, Dobra knjiga, Conectum i Vrijeme. Građanima se nudi bogata ponuda vjerske literature, ali i knjige iz oblasti beletristike, stručne literature, riječnici, knjige iz oblasti popularne psihologije i knjige s ratnom tematikom.

Said Buljubašič, vlasnik knjižare Buljubašić, zadovoljan je interesom Kalesijaca za knjigom. Kako kaže, mnogi traže knjigu Nasera Orića, knjigu Sinana Sinanovića “Od Tirane do Marakane”, knjige od Gazalija, te ratni dnevnici Azira Šabića “Drina ih odnijela” i “U njedrima Udrča”.

I Mehmed Hodžić, direktor Gradske biblioteke, je zadovoljan kako protiču prvi dani sajma. On kaže da je Ramazanski sajma knjige samo nastavak aktivnosti kojima Gradska biblioteka Kalesija želi ukazati na značaj i vrijednost knjige. Podsjetio je i da je Kalesija prva u poslijeratnoj BiH, pokretanjem kulturne manifestacije “Ikre”, počela sa obilježavanjam oktobra Mjeseca knjige.

– Sve ove aktivnosti rezultirale su činjenicoma da se i dvadesetka kalesijskih autora sa svojim knjigama pojavilo na sajmu. Tako građani Kalesije mogu pogledati i kupiti knjige Džemala Poljakovića, Envera Alića, Fahrudina Sinanovića, Mehmeda Đedovića, Omera Lipovca, Muhameda Alića, Sejfulaha Imamovića i drugih Kalesijaca, istakao je Mehmed Hodžić, direktor Biblioteke.

Ove godine sajam je sadržajno raznovrsniji jer kao propratni sadržaji tu su i izložba i prodaja slika koju organizuje BKC Kalesija , te izložbe i prodaje rukotvorina članova udruženja građana„Nijemi krik“ i „Osmijeh nade“ Kalesija.

Sajam će biti otvoren do 26.jula, a građanima će od 08:00 do 16:00 sati biti omogućeno da nabave knjigu za sebe ili svoje prijatelje. Odvija se pod motom “Knjiga je najbolji bajramski poklon”. Iz Gradske biblioteke poručuju da oni koji nemaju novaca da kupuju knjigu, uvijek se mogu za samo 10 maraka učaniti u Gradsku biblioteku i steći pravo da čitavu godinu posuđuju knjige na čitanje.

 

sajam3

sajam2

sajam1

 

About Dopisnik Kalesijskih

Scroll To Top