Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Josip Pejaković oduševio Kalesijce monodramom “Bh. stend-drp tragedy”

Josip Pejaković oduševio Kalesijce monodramom “Bh. stend-drp tragedy”

U prepunoj sali BKC-a “Alija Izetbegović” Kalesija u ponedjeljak, 19. jula, u večernjim satima, odigrana je  monodrama “Bh. stend-drp tragedy” Josipa Pejakovića. Od početka je vladalo veliko interesovanje za ovu monodramu, što su na kraju Kalesijci i zvanično dokazali s obzirom da je BKC ispunjen skoro do posljednjeg mjesta. Publika je  sa oduševljenjem pratila svaku Pejakovićevu riječ, svaki pokret.

O predstavi je za NEON Televiziju govorio upravo Pejaković, koji je naglasio da je u ovoj predstavi ponudio rješenje za današnju Bosnu.

-“Ja sam rođen u Travniku, tu je prodefilovalo 150 vezira. Ja ovom predstavom želim reći kako se ništa danas ne dešava što se već u historiji u BiH nije dešavalo. Travnik je najbolje mjesto koje može objasniti i pronaći razloge stanja danas i svega onoga što nas tišti”, kazao je Pejaković.

Josip Pejaković proslavio se monodramama: “On meni nema Bosne”, “Oj živote” i “O, izbjeglice”. Igrao je zapažene uloge u televizijskim serijama i filmovima poput: Osma ofanziva, “Gluvi Barut” (Bahrudin Čengić, 1990), “Savršen krug” (Ademir Kenović, 1997) i mnogim drugim, a dobitnik je i Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva. Ovom predstavom je kako on kaže, pokušao identifikovati ko su zapravo bili okupatori svih ovih godina.

-“Predstava je primljena kao iznenađenje. Ja sam pokušao identifikovati ko su bili okupatori svih ovih godina, počevši od Turaka, Austrougara pa Nijemaca i imao sam u svakom tom periodu po jednu ličnost o kojoj sam govorio. Jedini čovjek koji se suprodstavio Turcima i porazio ih tri puta bio je Husein-kapetan Gradaščević, poznatiji kao Zmaj od Bosne”, dodao je glumac Josip.

Pejaković je i prije samog nastupa nagovještavao da će Kalesijci uživati u monodrami, što se također pokazalo kao tačno. Nastup Josipa je pratio veliki broj aplauza, a nekada bi, bez obzira na svu tragediju koja je zapravo i razlog nastajanja ove predstave, uspio izmamiti osmijeh kod Kalesijaca.

About redakcija novina

Scroll To Top