Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / “Kalesijsko ljeto 2017”: Uručene nagrade autorima najboljih priča, druženje sa Hadžemom Hajdarevićem

“Kalesijsko ljeto 2017”: Uručene nagrade autorima najboljih priča, druženje sa Hadžemom Hajdarevićem

U okviru manifestacije “Kalesijsko ljeto 2017”, u utorak, 25. jula upriličeno je književno popodne sa Hadžemom Hajdarevićem i uručivanje nagrada autorima najboljih priča na ovogodišnjem književnom natječaju za izbor najbolje kratke priče pod nazivom „Ratna priča“.

Hadžem Hajdarević je, u razgovoru sa Fahrudinom Sinanovićem, direktorom JU BKC „Alija Izetbegović“, govorio o svom književnom radu, o najnovijim knjigama „Gdje si ti ovih godina“ i „Kozija ćuprija“, općenito o književnom životu i kulturnim (ne)prilikama u Bosni i Hercegovini. Prisutna publika je sa velikim zanimanjem slušala razgovor sa istanutim bh. književnikom.

– Zahvalan sam domaćinima koji su me pozvali da ove godine budem dio “Kalesijskog ljeta”, mislim da pisci iz raznih gradova Bosne i Hercegovine treba da gostuju na sličnim manifestacijama kako bi se širila ljepša i pozitivnija priča. Lijepo je i to što se dodjeljuju nagrade za najbolju kratku priču jer se afirmišu do sada nepoznati autori, kazao je Hadžem Hajdarević.

Nagrade autorima najboljih ratnih priča určili su Fahrudin Sinanović i Hadžem Hajdarević.
Prvu nagradu osvojio je Safet Pozder iz Prozora, autor zbirke hutbi “Otključajmo naša srca” te poeme “Ptica, a bijah Haris”. U pripremi mu je i prvi roman.

– Nekome ko je relativno mlad čovjek i nekome kome je ova nagrada prvo veće priznanje u spisateljskom radu mnogo znači ova nagrada i predstavlja mi veliko zadovoljstvo i podstrekt za dalji književni rad, kazao je Safet Pozder.

Drugu nagradu osvojio je Jasmin Ibranović iz Brčkog, a treću Amela Jordamović iz Sarajeva, novinarka Radija Bir.

O književnom konkursu i radu ocjenjvačkog žirija govorio je književnik Mehmed Đedović. Moderator je bila magistrica Amela Delić.

Svi učesnici programa su bili oduševljeni i u Sarajevo, Prozor i Brčko su otišli sa lijepim utiscima iz Kalesije.

Manifestacija „Kalesijsko ljeto 2017“ nastavlja se u petak, 28. Jula, u 19,00 sati, kada je na rasporedu „veče saza i sevdaha“. Nastupit će jedan od najboljih sazlija u regionu Safet Bećirović, a uz muzičkku pratnju Nihada Mešića i Abdulaha Hadžića – Dulo, sevdalinke će pjevati i Nedžida Nasupović, Lejla Bećirović, Eldar Barčić i Ahmet Zulić.

About redakcija novina

Scroll To Top