Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Lovačko društvo “Spreča” proslavilo 60 godina postojanja, dodijeljena priznanja za lovce

Lovačko društvo “Spreča” proslavilo 60 godina postojanja, dodijeljena priznanja za lovce

Lovačko društvo “Spreča” jučer je podjelom priznanja i druženjem proslavilo svoj šezdeseti rođendan, odnosno 60 godina postojanja i rada.

lovacko_3

LD “Spreča” formirano je davne 1956.godine od dva lovačka društva koja su tada postojala. To su LD Memići i LD Tojšići, te 1956.godine ta dva društva su ujedinjena i stvoreno je jako LD “Spreča” koje i danas djeluje i radi.

U ratu mnogi lovci su svojim naoružanjem branili granice BiH i svoju domovinu, veliki broj njih je u toj borbi i poginuo. Odmah po završetku rata LD “Spreča” je ponovno pokrenutuo i aktivirano zahvaljujući Nuriji Fazliću, Šemsi Bećiroviću, Jusufu Glaviću, Mehemdu Pilavdžiću, Ruvejdu Mujkanoviću, Hasanu Mujkanoviću, Hasanu Džafiću i drugim koji su krenuli da oživljavaju rad društva.

lovacko_2

“Naše društvo sada djeluje u osam sekcija i imamo 680 lovaca od čega je 544 redovna člana 12 pomažući i 124 počasna člana. Finansiramo se isključivo sopstvenim sredstvima i sredstvima od zakupa jer imamo polsovne prostore. Moram da kažem da je naša lovna površina bogata divljači, a zahvaljujući Rasimu Omeroviću 2012.godine dopremili smo jelena lopatara koji se privikao na naše uslove i sada je prava sreća kada ga sretnete u našim šumama”, govori za NTV predsjednik LD “Spreča” Enver Kurtić.

Obilježavanju šezdesetog rođendana LD prisustvovao je i predsjednik Lovačkog saveza Tuzlanskog kantona Menusr Alić koji se zahvalio domaćinu na pozivu, te je pohvalio rad ovog društva ističući da je u samom vrhu kada je u pitanju organizacija i rad.

On je obećao da će kao predsjendik sve učiniti da lovcima bude bolje, odnosno da im s epomogne i kada je u pitanju nabavka ljekarskih uvjerenja, ali i kada je u pitanju raspodjela teritorije za lov. Alić je pozvao i sve druge da se uključe kako bi se pomoglo lovcima u Teočaku jer je dio njihove lovne površine po završetku rata pripao manjem entitetu, pa su za istu uskraćeni.

lovacko_1

Na ovoj svečanosti najzaslužnijim lovcima i institucijama koje su pomogle LD “Spreča” uručene su i nagrade i priznanja.

LOVAČKOM ZLATNOM ZNAČKOM NAGRAĐENI SU

LOVAČKOM SREBRENOM ZNAČKOM NAGRAĐENI SU

LOVAČKOM BRONZANOM ZNAČKOM NAGRAĐENI SU

LOVAČKE PLAKETE DOBILI SU

POVELJE LOVAČKOG DRUŠTVA SPREČA DOBILI SU

ZA POČASNE ČLANOVE PROGLAŠENI SU

About redakcija novina

Scroll To Top