Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Podignuta optužnica protiv Dragana Maksimovića zbog ubistava u Capardama

Podignuta optužnica protiv Dragana Maksimovića zbog ubistava u Capardama

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Dragana Maksimovića (1966.), koji se tereti za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, počinjeno nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u mjestu Caparde, u mjesecu junu 1992. godine.

caparde-655x260

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik Prve birčanske brigade VRS, kršeći odredbe Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, sredinom mjeseca juna 1992. godine, naoružan došao pred nedovršenu privatnu kuću u mjestu Caparde, u vlasništvu obitelji bošnjačke nacionalnosti, sa namjerom da pronađe i liši života više osoba bošnjačke nacionalnosti.

U optužnici se navodi da je optuženi ušao u kuću, te pucajući iz automatskog oružja, počnio ubojstvo pet civila, odnosno dvije žene bošnjačke nacionalnosti i njihovo troje malodobne djece, od čega je najmlađa žrtva imala samo tri godine, a nijedno od djece nije bilo starije od šest godina. Optuženi se tereti da je počinio ubojstvo pet civila, od čega troje malodobne djece, čime je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

U optužnicu se predlaže ispitivanje 20 svjedoka optužbe, a priložen je i obiman dokazni materijal, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

 

About Dopisnik Kalesijskih

Scroll To Top