Aktuelno
You are here: Home / Bosna i Hercegovina / Top 13 poslaničkih plata: Ovi poslanici imaju najveća primanja u Tuzlanskom kantonu

Top 13 poslaničkih plata: Ovi poslanici imaju najveća primanja u Tuzlanskom kantonu

Primanja političara u našoj zemlji su u mnogim slučajevima neprimjerena, što često izaziva revolt obespravljenih radnika i drugih građana koji su nezadovoljni životnim standardom.

U Tuzlanskom kantonu radnici su se u nekoliko navrata okupljali ispred zgrade Skupštine kantona zbog visine primanja tamošnjih poslanika, ali i pokušaja da se primanja povećaju.

Centri civilnih inicijativa ovih dana su završili Izvještaj o monitoringu rada Skupštine TK u prvih šest mjeseci ove godine, a značajan dio izvještaja se odnosi i na primanja poslanika.

Kako bi shvatili otkud poslanicima primanja o kojima građani mogu samo sanjati, važno je podsjetiti na neke bitne činjenice.

primanja 1

Naime, u Skupštini TK ima ukupno 35 poslanika. Od tog broja, 14 profesionalnih poslanika primaju platu, topli obrok, troškove prevoza i regres dok su angažovani u Skupštini i poslaničke naknade. Ostali poslanici koji nisu profesionalci primaju samo poslaničke naknade, ali su vjerovatno zaposleni u drugim preduzećima, ustanovama.

Ukupno četiri poslanika, što je važno kada se govori i primanjima, su i delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH. Njih troje u Domu naroda je profesionalizovalo svoj status, dok je jedan poslanik zaposlenik u privredi.

Poslanici sa platom iznad 3.500 KM

U ovoj analizi ćemo nabrojati poslanike čija se primanja kreću od 3.500 KM, pa sve do 5.500 KM. Takvih je ukupno 13 u kantonalnoj Skupštini, a primanja, koja je saopćio CCI, odnose se na mjesec april.

Mirza Sakić (BPS) je u ovom mjesecu zaradio 3.447 KM. Na platu se odnosi 1.431 KM, dok su poslaničke naknade iznosile 2.015 KM. Fuad Imamović (SBiH) je zaradio 3.464 KM. Njegova plata je 1.448 KM, a poslaničke naknade iste kao i u Sakića. Lejla Vuković (SBB) je zaradila 3.485 KM. Njene poslaničke naknade su 2.015 KM, dok je preostalo plata.

Mirza Omerdić (SDA) je zaradio 3.503 KM. Plata mu je 1.487 KM, dok su naknade 2.015. Asmir Hasić (SBiH) je zaradio 3.530 KM.  Plata mu je 1.514 KM, a naknade kao i u Omerdića.

Dževad Hadžić (SDP) je zaradio 3.603 KM. Plata je 1.587 KM, a ostalo poslaničke naknade. Nedžada Avdić (DF) je zaradila 3.612 KM. Plata joj je 1.596 KM.  Njen kolega Fetah Hujdur (SDA) je zaradio 3.680 KM. Hujdurova plata je 1.664 KM.

Slađan Ilić (SDP) je zaradio 3.978 KM. Ilić je profesionalizirao svoj rad u Domu naroda Parlamenta FBiH. Njegova plata je 3.148 KM, dok za naknade u Skupštini TK uzima 830 maraka. Mirsad Selimović (BPS) je zaradio 3.988 KM. Njegova plata je 1.498, dok je za naknade zaradio 2.490 KM.

Rekorderi u primanjima

Slijede poslanici o čijim primanjima obični građani mogu samo sanjati. Poslanica Lejla Didik-Sarajlić (DF) je zaradila 4.808 maraka. Ona je profesionalni poslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH gdje ima platu 3.266 KM. Uz to, prima poslaničke naknade u Skupštinu u iznosu od 1.541 KM.

poslanici primanja1

U skoro istoj situaciji je i poslanik Fuad Hadžimehmedović (SBB), koji ukupno zarađuje čak 5.109 maraka. On u Domu naroda ima platu 3.805 KM, dok u Skupštini zaradi 1.304 KM.

Najveću platu ima poslanik Senad Alić (SDA), koji je predsjednik Skupštine. On mjesečno zarađuje 5.503 KM. Njegova plata iznosi 3.487 KM, dok poslaničke naknade iznose 2.015 KM.

Ovdje treba dodati i primanja poslanika Merseda Šerifovića (NSRzB). On nije profesionalni poslanik, ali je, kada su u pitanju poslaničke naknade zaradio ubjedljivo najviše – 2.727 KM. Mimo ovih primanja Šerifović zarađuje platu u jednom komunalnom preduzeću, čiji iznos nije poznat.

lista-primanja1

– Sagledavajući podatke možemo zaključiti da su primanja poslanika Skupštine TK izuzetno visoka i neprimjerena ekonomskom stanju u kojem se nalazi kanton. Nakon dobijanja informacija o primanjima poslanika možemo samo konstatovati da su zahtjevi javnosti da se spriječi novo povećanje plata, bili u potpunosti opravdani, i da je primanje potrebno u vrlo kratkom vremenu regulisati zakonom i svesti u realne okvire – navode u izvještaju CCI-a.

(S. Karić/Faktor.ba)

About redakcija novina

Scroll To Top