Aktuelno
You are here: Home / Bosna i Hercegovina / Učesnicima Marša mira na teškom putu logistički pomažu udruženja, organizacije, privatna lica…

Učesnicima Marša mira na teškom putu logistički pomažu udruženja, organizacije, privatna lica…

mesoUčesnike Marša mira i ove godine dobrim dijelom  logistički prate mnoge humanitarne organizacije i udruženja, ali i pojedina privatna lica koja podržavaju organizirane grupe iz svog okruženja.

Kako to izgleda, n ajbolje su pokazale sinošnje slike iz kampa u Liplju  kada su naši novinari naišli na učesnike iz Zavidovića koje je sa kompletnom logistikom pratio njihov lokalni Mrhamet. Hrana se spremala na licu mjesta, a aktivisti Merhameta nisu štedili ni trud  ni sredstva da nahrane svoje umorne sugrađane.

Dirljivo je bilo pogledati i  grupu od sedamdesetak člano va Udruženja policije  1992-1995.godina iz Kalesije, Doboj Istoka, Srebrenika i Kladnja pred koje je, neposredno nakon što su servirali paradajiz, konzerve i vodu, stigla pečena jagnjetina koju im je poslao njihov sugrađanin Sifet Nišić iz sela Paraći kod Kalesije.

Jagnjetina još vruća, za koje  nam nekadašnji policajci u šali kaćžu da je „jutros na njivi paslo“. Sreli smo desetine mini kuhinja u kojim su učesici marša pripremali hranu, uglavnom raspoređenih po nazivu općina iz kojih pojedine grupe dolaze.

Večeras će učesnike Marša mira u  kampu u Mravinjcima kod Konjević Polja dočekati   kuhan grah sa mesom koje priprema Udruženje  građana Podrinja uz nesebičnu podršku  „Merhameta“ BiH.

– U ime Udruženja dugujemo nesebičnu zahvalnost Merhametu, posebno gospodinu Hajrudinu Šahiću koji je učinio sve da učesnicke Marša mira večeras dočeka  kvalitetna večera. Merhamet nam je donirao sve potrebne namirnice,  stim što je  Udruženje obezbjedilo   meso, tako da ćemo imati vrlo kvalitetan obrok . Predvidjeli smo 3.500 obroka, ali , sigurno, bit će tu i više hrane. Upravo smo u Mravinjcima  montirali peći  peći i počinjemo kuhati – kazao nam je kuhar  Mirsad Suljić , inače član Udruženja građana Podrinja, koji ističe da je Merhamet pružio značajnu logističku podršku i prilikom skorašnjeg organiziranja iftara u  Konjević Polju.

Inače i mnogi mještani Liplja  i okoline otvorili su vrata svojih kuća kako bi se pješaci mogli okupati, večerati pa i prenoćiti u njihovim kućama.

U Sultanovićima smo   u avliji Huse Sačevića zatekli umornog  Enisa Karišika  državljanina Turske. Karišikovi roditelji su davno iz Novog Pazara odselili u Bursu gdje je i sam rođen, diplomirao je međunarodne odnose na Univerzitetu u Bursi i ovo mu je prvi put da je na Maršu mira.

– Ne mogu opisati ovaj osjećaj. Upoznao sam puno prijatelja. Umoran jesam, ali sam u duši zadovoljan  – kazao nam je  Enis koji  je na Maršu  stekao prijatelja Dževada  Jukića iz Sapne.

Njihov domaćin nije krio zadovoljstvo što može  u svoju kuću da primi  i ugosti  ovu dvojicu mladića.

Među mnogim učesnicima, sreli smo i čuvenog Hadžiju Senada iz Banovića , poznat po tome što je svojevremeno pješke iašo na Hadž. Obradovao se novinarima, ali i mnogim prijateljima s kojima svake godine  pješači na Maršu mira.

5.000 litara vode na dan dženaze

– Merhamet BiH i ove godine se organizirao kako bi u sklopu svojih mogućnosti  logistički podržali  učesnike Marša mira i koliko toliko im olakšali pješačenje .  Svi naši regionalni centri su uključeni, kao i općinske organizacije, tako da će Bihać podržat  učesnike biciklističke trke, Mostar svoje   učesnike iz Hercegovine, Tuzla  donira  namirnice za 3.500 obroka  u Mravinjcima.

Merhamet, također, obezbjeđuje 5.000 litara vode na dan dženaze.  Radimo skupa sa Udruženjem građana Podrinja i sve što možemo učinit ćemo da pomognemo  ljudima koji pješače do Potočara – kazao nam je Hajrudin Šahić direktor MDD Merhamet   BiH. (avaz)

Autor: A. Hadžić

About redakcija novina

Scroll To Top