Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Vanredna sjednica Općinskog vijeća Kalesija završena praktično prije nego što je i počela  

Vanredna sjednica Općinskog vijeća Kalesija završena praktično prije nego što je i počela  

Vanredna sjednica Općinskog vijeća Kalesija, na kojoj se trebalo raspravljati o smjeni predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kalesija Esada Čanića i načelnika Nedžada Džafića, završena je praktično prije nego što je i počela sa radom. Naime, nakon što je predsjedavajući Esad Čanić otvorio sjednicu i upoznao ih sa predloženim dnevnim redom, za govornicu je izašao Muhamed Osmanović, šef Kluba SDP-a i u svojstvu ovlaštenog predlagača u ime grupe vijećnika koja je tražila smjenu općinskih čelnika, i povukao sve tačke dnevnog reda.

vijecePriznao je da to čini jer nemaju dovoljan broj ruku. Na taj način Esad Čanić i Nedžad Džafić će i dalje ostati na svojim funkcijama.

– Mi smo samo slušali glas javnosti koja nije bila zadovoljna dosadašnjim radom i zato smo bili pokrenuli ovu inicijativu. Nažalost, nekim vijećnicima je lični interes bio važniji od interesa građana. Neki su odustali jer je bilo prijetnji otkazom i drugih vrsta pritisaka na njih, kazao je Muhamed Osmanović.

dr

Iako su na pres-konferenciji, na kojoj su obznanili zahtjev za smjenom općinskih čelnika, tvrdili da imaju čak 17 „ruku“, ispostavilo se da ne mogu skupiti ni minimalnih 14, koliko je bilo potrebno da njihov zahtjev prođe.

Svako ozbiljan je znao da od nove vijećničke većine neće biti ništa. Prvo, od njih je bilo krajnje neozbiljno i neodgovorno da praktično u praskozorje redovnih lokalnih izbora traže da se najprije održi referendum za opoziv načelnika, a potom i novi vanredni izbori. Sve to, troškovi refrenduma i novi lokalni izbori, bi iziskivalo bespotrebno izdvajanje značajnih budžetskih sredstava jer, ponavljamo, redovni lokalni izbori su na pragu. Na ovu činjenicu ukazivao je i Nermin Mušanović, bivši SDP-ov vijećnik i nedavni protivkandidat Dževada Hadžić na izborima za prvog čovjeka kaleijskog SDP-a.

– Vrh kalesijskog SDP-a nikako da nauči lekciju na kojoj stalno padaju. Bolje biti poštena opozicija nego “nazor” pozicija, što će reći, ne bih se sa svakim petljao kad nikad vlasti ne bih okusio. Manite se ćorava posla i sačuvajte makar i ovo malo dostojanstva što je ostalo u SDP-u (ako je ostalo), kritikovao je svoje partijske drugove Nermin Mušanović na društvenoj mreži fejsbuk.

vijece 1

Drugo, većina koja se pokušavala okupiti, teško da se mogla održati kao kompaktna, jedinstvena cjelina. Osim SDP-ovih vijećnika, zahtjev za smjenu općinskih čelnika potpisali su i vijećnici SBB-a, Narodne stranke radom za boljitak i četverica samostalnih vijećnika, bivših članova SDA, koji djeluju kao Klub „Za bolju Kalesiju“.

Na koga je Mušanović tačno mislio kada je rekao „ne bih se sa svakim petljao kad nikad vlasti ne bih okusio“, to on najbolje zna. Baš kao što i Osmanović zna koji su to „vijećnici kojima je lični interes bio važniji od interesa građana“. Ako su takvi, logično je pitanje: zašto se upuštao u pravljenje većine sa takvim vijećnicima?

Esad Čanić, predsjedavajući Općinskog vijeća, je kazao da je vanrednu sjednicu zakazao kako bi se vidjelo da li on i načelnik Džafić imaju kapacitet da rade svoj posao.

canic

Treća greška „nove većine“, kako su se i sami nazivali prije sjednice, jeste što nisu, kada je već zakazana vanredna sjednica, barem ušli u raspravu o svojim zahtjevima.

Načelnik Nedžad Džafić je upravo izrazio žaljenje što je sjednica okončana bez rasprave jer je volio da se, kako je kazao, u argmentiranoj raspravi govori o njemu i njegovom radu.

– Ponavljam, nemam oraha u džepovima. Nije tačno da se ništa nije radilo. Zatekao sam dosta neriješenih predmeta i sve to je trebalo uraditi i sustići. Nije tačno ni da je propao projekat sa Slovencima o izgradnji kanalizacione mreže. Volio sam da smo o ovome svemu na argumentovan način raspravljali, kazao je poslije sjednice Nedžad Džafić.

 

About redakcija novina

Scroll To Top