Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Federalni premijer Fadil Novalić posjetio kalesijsku farmu „Spreča“: Projekati za zapošljavanje 300 radnika i 1000 kooperanata  

Federalni premijer Fadil Novalić posjetio kalesijsku farmu „Spreča“: Projekati za zapošljavanje 300 radnika i 1000 kooperanata  

Jučer, u srijedu, Fadil Novalić, premijer Vlade F BiH, i Bego Gutić, premijer Vlade TK-a, posjetili su farmu “Spreča” u Donjim Vukovijama kod Kalesije. S njima u delegaciji bili su i Šemsudin Dedić i Abdulah Zukić, federalni i kantonalni ministri poljoprivrede, kalesijski načelnik Nedžad Džafić… U pratnji Nedima Čauševića, vlasnika mljekare Milkos i farme „Spreča“, i Ivice Jožefa, direktora „Spreče“, obišli su štale ove savremene farme i postrojenja za projekat proizvodnje bioplina.f

Direktor Ivica Jožef je premijere upoznao sa kapacitetima „Spreče“, napominjući da  farma danas ima ukupno 1500 grla, a od toga je 750 muznih grla. Dnevna proizvodnja mlijeka je 15 hiljada litara.

Naglasio je i da „Spreča“ u planu ima 11 projekata, čijom realizacijom bi zaposlili u direktnoj proizvodnji oko 300 radnika, a indirtektno još 1000 radnika. Za realizaciju ovih projekata im je potrebno oko 26 miliona maraka. No, kako je rekao direktor, njihov problem je što ne mogu uzeti kredite od komercijalnih banka jer je to preskup novac za poljoprivrednu proizvodnju.

f1

Osim proizvodnje mlijeka, u „Spreči“ planiraju proizvoditi bioplin, početi sa stakleničkom proizvodnjom povrća, podizanjem voćnjaka, plantaža jagoda, malina i drugog bobičastog voća, navodnjavanjem poljoprivrednih površina…

Premijer Fadil Novalić je izrazio zadovoljstvo onim što je vidio na farmi „Spreča“.

– Vlada Federacije će nastojati da podrži ove projekte i putem Razvojne banke, Odraza, a i približavanjem sredstava iz IPA fondova, kazao je Novalić

Premijer Vlade Tuzlanskog kantona Bego Gutić je kazao da je „Spreča“ brend Tuzlanskog kantona.

f4

– Sprečko polje je veliki potencijal za poljoprivrednu proizvodnju. Ohrabruju nas ambicije koje gospodin Čaušević ima, kazao je Bego Gutić.

Kalesijski načelnik Nedžad Džafić je čestitao menadžmentu „Spreče“ na onom što su do sada postigli i kazao da je „Spreča“ veoma važna za razvoj kalesijske općine.

 premijer

Obustavljena dozvola za izvoz mlijeka u EU

Povod za posjetu premijera i ministara „Spreči“ bio je najvaljeni početak izvoza mlijeka iz Bosne i Hercegovine u zemlje Europske unije. Međutim, jučer u poslijepodnevnim satima, dok su novinari čekali premijera i ministre poljoprivrede, iz Evropske unije je stigla vijest da je dozvola obustavljena.

– Nažalost, danas (u srijedu), poslije podne, sam obaviješten da je dozvola povučena. Kako sam saznao, jedna od zemalja članica Evropske unije je uložila žalbu. Još uvijek ne znam o kojoj je zemlji riječ, ni šta su naveli u žalbi, kazao je federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić.

On je izrazio čuđenje da je BiH tek jučer obaviještena o žalbi iako je zadnji rok zemljama članicama EU za žalbu bio 13. avgust. Kazao je i da će Komitet Evropske unije žalbu razmatrati 16. septembra.

Premijer Novalić je izrazio nadu da će BiH otkloniti sve prepreke i ispuniti sve uslove da žalba 16. septembra bude odbačena, te da će se naše mlijeko moći da izvozi u EU.

f2

About redakcija novina

Scroll To Top