Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Foto&Video/ Počela naplata parkinga u Kalesiji: Kako platiti? Kako do mjesečne/godišnje karte? Koje dopune/izmjene odluke se mogu očekivati…

Foto&Video/ Počela naplata parkinga u Kalesiji: Kako platiti? Kako do mjesečne/godišnje karte? Koje dopune/izmjene odluke se mogu očekivati…

  • Jučer (utorak, 1.augusta 2017.) su postavljeni parkomati u centru Kalesije, a istog dana je na snagu stupila odluka Općinskog vijeća Kalesija o naplati parkinga.
    Naplata parkinga vrši se svakim danom od 7 do 22 sata, osim nedjeljom i praznicima, kada je parking besplatan.

Ipak, različite informacije su zbunile veliki broj građana. Naime, dok jedni kategorički tvrde da se počelo sa naplatom parkinga, nekoliko osoba u Kalesiji, pogotovo na dva parkinga pored zgrada (Zona 2) plasira informaciju da građani još uvijek nisu dužni plaćati parking preko parking aparata.

Stupili smo u kontakt sa JP “Vodovod i kanalizacija” Kalesija, koje je odlukom OV nadležno za upravljanje nad parkinzima, te zatražili više infomacije.
Ono što su nam odmah potvrdili jeste da je obavezno plaćanje parkinga, ali zbog brojnih drugih pitanja smo posjetili prostorije ovog preduzeća i razgovarali sa direktorom Senaidom Sinanovićem

Građani su obavezni plaćati parking, te imaju dvije parking zone, 1 i 2, odnsno parking za 0,5 KM po satu ili 1 KM po satu. Iako smo odmah mogli početi sa kažnjavanjem, na preporuku onih koji su već prošli ovu fazu, koja uključuje i edukacijugrađani, odlučili smo prvih nekoliko dana ostavljati sao upozorenja da je na snagu stupila odluka o obavznom plaćanju parkinga. Dakle, prvi put samo opominjmo, a poslije ćemo pisati prekršajne naloge” – govori na početku razgovora direktor Senaid Sinanović.

  • Brojna neriješena/nedefinisana pitanja: Cilj je od Kalesije napraviti grad u rangu ostalih gradova u BiH

Zbog brojnih pitanja koja se nameću, direktor Sinanović “priznaje” da nisu definisane sve stvari, ali da će za neku od narednih sjednica Općinskog vijeća ići sa dopunama odluke, a svoje prijedloge će dati nakon što sumiraju sugestije i kritike od strane preeduzeća koje već duže vremena vrše naplatu parkinga u općinama/gradovima, kao i da čuju sugestije i kritike sa terena, odnosno od samih stanarau centru i ostalih građana Kalesije.

Problem svakako predstvljaju i dva velika parkinga u centru Kalesije, koja nisu niti asfaltirana. Oni su zavedeni kao “Zona 2”, a sat vremena parkinga je 0.5 KM. Kako govori Sinanović, zbog nemogućnosti obilježavanja linija na ovom parkingu, biće postavljene table sa natpisom da je cijela površina parking, te da će s vremena na vrijeme radnik pokušati regulisati eventualne gužve na parkinzima, jer odlukom nije predviđeno sankcionisanje “nepropisno” parkiraniih automobila ako su platili parking.

Također, osim cijene za sat vrmena parkinga, određene su cijene parkinga za dnevnu, mjesečnu i godišnju kartu (Zone 1 i 2), kao i za mjesečne i godišnje stanarske karte (Zone 1 i 2).
I tu ima pitanja koja nisu do kraja definisana, ali u ovom preduzeću pozivaju na strpljenje, te da će u narednim danima obavještavati javnost o svim novinama, te o načinu plaćanja mjesečnih i godišnjih karata.
Između ostalog, pitali smo i šta je sa osoba koje su vlasnici automobila i stanuju u centru, ali je stan na drugoj osobi, te dobili odgovor da su dužnidonijeti potvrdu iz CIPS-a o mjestu prebivališta, te da se na osnovu toga može kupiti mjesečna ili godišnja stanarska karta.

  • Ono što naglašavaju u JP “Vodovod i kanalizacija” jeste da svi građani koji imaju nejasnoća da mogu doći u prostorije preeduzeća kako bi dobili tačne i precizne informacije, ili bili upućeni o tome ta trebju poduzeti kako bi ostvarili svoja prava.

U konačnici, poručuju iz “Vodovoda”, cilj je od Kalesije napraviti grad u rangu drugih gradova, jer je većina gradova u BiH riješila pitanje naplat parkinga, a sredsta od naplate parkinga su usmjerena u brojne projekte za poboljšanje ambijenta u gradu/općini.

  • JP “Vodovod i kanalizacija” će samo raditi svoj posao, o novcu odlučuju oni kojima je narod povjerio mandat: Načelnik dao najveći doprinos da nalata parkinga konačno zaživi

Podsjećamo, OV Kalesija je još 2013. pokrenulo pitanje nalate parkinga. Bila je to inicijativa Muje Mujkića, koji je i u aktuelnom sazivu jedan od vijećnika. Iako su već tada započete procedure za naplatu parkinga, od 2014. godine parkinzi su prestali biti tema općinske vlasti u Kalesiji.

Kako kaže direktor Sinanović, dolaskom načelnika Seada Džafića ponovo je započeta kompletna priča, a upravo je načelnik najviše i insistirao da se ubrza komletna procedura.

“Iako odluka Općinskog vijeća ima svoje nedostatke, oni se mogu otkloniti i usavršavati. Ipak, moram reći da je u cijeloj priči načelnik Sead Džafić dao najveći doprinos. Od samog početka surađujemo kada je ovo u pitanju, i znam koliko se potrudio da ovo konačno zaživi. Siguran sam da če doći do nekih izmjena, ali će one biti lahko izvodljive, te da je najteža faza završena. Ima građana koji će negodovati, ali ima i onih koji će ovo pohvaliti. Zadatak našeg preduzeća je definisan, a šta će se raditi sa novca od prkinga, gdje će se usmjeravati, to nije naš zadatak. O tome će odlučivati načelnik i vijećnici, koji su i dobili mandat od naroda, ali sam siguran da je ovo pozitivna stvar za Kalesiju” – govori direktor Senaid Sinanović.

  • Također, skrenuli smo pažnju i na natpis na tabli da će, u slučaju neplaćana, utomobil biti blokiran (takozvanom “kandžom”) a u odluci OV Kalesija to nije definsano, ali smo dobili informaciju da bi to mogla biti jedna od izmjena/dopuna odluke, koja bi se našla pred vijećnicima na nekoj od narednih sjednica OV Kalesija.
    Svakako da je važna stavka i nepravilno napisane riječi (slovne ili gramatčke greške) na tablama pored parkomata, kao i na “promotivnom” materijalu koji se dijeli građanima i ostavlja na automobila, te dobili obećanje da će to biti ispravljeno.

– U cilju pravovremne i tačne informiranosti građana općine Kalesija, ali i ostalih gostiju, NKP.ba će i u narednom periodu izvještavati o procesu naplate parkinga, odnosno informisati građane o novostima i eventualnim izmjenama kada je u pitanju naplata parkinga.

 

About redakcija novina

Scroll To Top