Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Humanost na djelu: Osnovci iz Njemačke pomažu oboljelom dječaku Omeru Hasanoviću

Humanost na djelu: Osnovci iz Njemačke pomažu oboljelom dječaku Omeru Hasanoviću

Omeru (14) Hasanoviću, iz Meškovića kod Kalesije, učeniku 8. razreda OŠ „Rainci Gornji“, početkom ove godine dijagnosticirana je teška bolest – karcinom bubrega.

– U januaru ove godine sjedili smo u kući i pili smo kahvu. On je samo rekao da ga boli i počeo da povraća. Odveli smo ga u bolnicu. Tada su mu utvrdili karcinom bubrega. Operisan je 22. januara. Desni bubreg mu je odstranjen. Od tada ide na terapije u Sarajevo, priča nam Muhamed Hasanović, otac Omerov.

 omer1 Akcija učenika „St Martin Volkschule“.

  Troškovi liječenja, nabavka lijekova, odlasci u Sarajevo i boravak u Sarajevu tokom terapija  su vrlo skupi. Za vrijeme terapija jedan od roditelja obavezno bude uz Omera. Omerov otac Muhamed je nezaposlen, nema nikakvih primanja. U toku rata je ranjen u glavu. Osim sina Omera, ima i 18-togodišnju kćerku, učenici 3. razreda medicinske škole.

Srećom, pomoć za Omerovo liječenje stigla je iz Njemačke. Aldin Bešlić (14), Omerov komšija i bivši školski drug, koji sa roditeljima živi u njemačkom gradu Fafenbergu (Phaffenberg), uručio je Omeru i Omerovim roditeljima donaciju od 1800 eura. Novac su prikupili učenici škole „St Martin Volkschule“.

 Zahvalni roditelji

omerialdin – Sa Omerom sam odrastao, zajedno smo igrali fudbala išli u školu do 5. razreda, sve dok nisam ja 2012. godine otišao u Njemačku. Kada sam čuo da je bolestan, odlučio sam da mu pomognem. Uključili su se i prijatelji iz moje škole u Njemačkoj, kao i direktor, priča nam Aldin Bešlić.

Kaže da su neki učenici davali po 10, neki po 20 i po 50 eura. Ranije je na Omerov račun uplaćeno 400 eura.  Alija Bešlić, Aldinov otac, nam kaže da je škola „St Martin Volkschule“ spremna i dalje pomogati Omerovo liječenje.

Muhamed Hasanović, otac Omerov, je nezaposlen. U ratu je ranjen u glavu. Omer je obolio u januaru ove godine.

Omer Hasanović je vrlodobar učenik. Negovi roditelji zahvalni su i menadžmentu OŠ „Rainci Gornji“ koji imaju razumijevanja za Omerovu bolest i njegove izostanke. Posebno su zahvalni su učenicima iz Njemačke koji su im pomogli.

  Poruka

 Uz poklon i novac, Omer je od učenika i direktora škole iz Njemačke dobio i rukom ispisanu poruku na kojoj, na njemačkom jeziku, piše: „Dragi Omere, nadamo se da ti ovom našom donacijom možemo pomoći. Želimo ti mnogo snage i sve najbolje.“

– To i nama i Omeru daje dodatnu snagu. Lijepo je znati da je uz tebe neko iz druge države, kojeg ti i ne poznaješ. Veliko im hvala, kazuje Muhamed Hasanović.

Poruka2

 

About redakcija novina

Scroll To Top