Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Kalesijska SDA proslavila 25.rođendan, okupili se osnovači najjače političke ideje

Kalesijska SDA proslavila 25.rođendan, okupili se osnovači najjače političke ideje

U prepunoj sali BKC-a “Alija Izetbegović” Kalesija obilježena je dvadesetpeta godišnjica od osnivanja Stranke demokratske akcije u Kalesiji. Ideja je krenula sa Gradskog stadiona u Kalesiji gdje se 1990.godine okupilo na hiljade građana koji su u SDA vidjeli ideju i zvijezdu vodilju.

Intelektualci, ljekari, radnici, nastavnici, milicioneri i mnogi drugi Bošnjaci stali su iza ideje nezavisnosti BiH koju je pokrenula ova stranka.

Za čelne ljude stranke 1990.godine izabrani su Enver Alić sadašnji glavni imam MIZ-a Kalesija, Dževad Tosunbegović, Hazim Rančić, Rasim Hamidović i Izet Hadžić.

sda_1

Na dvadeset peti rođendan govorilo se o polascima, “skrivenim” sastancima i dogovorima. Mnogima osnivanje SDA u Kalesiji je smetalo, pa su u početku sastanci održavani “kradom”, a zahvaljujući glasovima građana SDA preuzima vlast u Kalesiji tih godina.

“Meni je drago da sam bio dio te ekipe koja je kretala u osnivanje nečega, što se kasnije pokazalo kao ideja, kao pravac i najjača stranka koja štiti Bošnjake alii sve druge građane koji vide ciljeve koje SDA ima”, rekao je za NTV Dževad Tosunbegović jedan od osnivača ove stranke u Kalesiji.

Prisutnima u prepunoj sali obratio se i načelnik Kalesije Nedžad Džafić koji je istakao da je SDA ideja i da je mnogo to veće od stranke. On se prisjetio i bivšeg predsjednika i osnivača SDA Alije Izetbegovića kojeg je nazvao svjetskim političarem i osobom koja je najzaslužnija što sada imamo državu.

O Stranci demokratske akcije sa mnogo emocija govorio je Halil Jahić komandant i predsjednik SDA Kalesija koji je pozvao sve na jedinstvo i pozvao je one koji su iz bilo kojih razloga otišli iz SDA da se vrate i da u ovoj stranci grade bolje sutra.

O bitnosti SDA govorio je i potpredsjednik SDA BiH i aktuelni ministar za povratak Edin Ramić koji je također pozvao osnivače da budu temelj stranke i da se drugi uključe i da ne gledaju lične interese nego interese šire zajednice.

“Kalesije je posebna općina u BiH mislim i jedina koju Podrinjci osjećaju kao svoju općinu, jer su tu našli dom. Neki od njih ponedjeljak provode u Kalesiji, a utorak obrađuju svoju zemlju u RS-u. To znači da je Kalesija poveznica za te ljude da budu blizu domovima svojim. Mi smo ranije imali saradnju između Osmaka i Kalesije pa se nadam da će se to nastaviti i sa novim načelnikom”, kazao je Ramić.

Na svečanosti su dodijeljena i priznanja za najzaslužnije članove koji su 1990.godine bili među osnivačima. Tako su priznanja dodijeljena Smajlu Zulfiću iz Tojšića poshumno, Jakubu Hasanoviću iz Miljanovaca posthumno, Zijadu Bukvareviću iz Prnjavora posthumno, Osmanu Smajiću iz Seljublja posthumno, Ibrahimu Zuliću iz Miljanovaca posthumno, Hasanu Aliću iz Mahale posthumno, Fejzo Hasanović iz Kalesije Gornje posthumno, Avdo Selimović iz Seljublja posthumno. Priznanja su još dobili Fikret Mujanović iz Kikača, Ferid Pjanić iz Gornjih Rainaca, Smajl Latifović iz Memića, Šaban Bećirović iz Kalesije, Ibro Loznica iz Memića, Avdo Jahić iz Memića, Rašid Omerović iz Hajvaza, Salih Sinanović iz Miljanovaca i Hasan Mujkanović iz Kikača.

sda_2

Nakon svečanosti upriličena je i izložba fotografija iz perioda 1990.godina odnosno sa skupa upriličenog na kalesijskom stadionu. Mnogi od posjetilaca su se prisjetili tih vremena, ali su vidjeli i neke osobe na fotografijama koje više nisu među živima.

sda_3

sda_4

sda_5

About redakcija novina

Scroll To Top