Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Kalesijski vakifi hadžija Suljo i Hata Arnaut: Ciljano sam kupio zemljište da ga poklonim u ime Allaha za džamiju

Kalesijski vakifi hadžija Suljo i Hata Arnaut: Ciljano sam kupio zemljište da ga poklonim u ime Allaha za džamiju

Hadžija Suljo Arnaut i njegova hadži hanuma Hata Arnaut zadovoljni dočekuju ovogodišnji Kurban-bajram. Zadovoljni su jer u naselju Dubnica kod Kalesije su započeli radovi na izgradnji džamije na placu koji su oni uvakufili. Uvakufili su 2,5 duluma zemljišta na kojem se gradi džamija sa edukativnim centrom imamskim stanom.

Suljo je rodom iz Glumine, kod Zvornika, a njegova supruga Hata rođena je u Miljanovcima kod Kalesije, u familiji Čamavdića.

Penziju su zaradili radeći u Švicarskoj. Danas žive i u Prnjavoru kod Kalesije i u Glumini.

Kad smo ih željeli posjetiti, rekli su nam da ih možemo naći u Dubnici, u blizini gradilišta nove džamije, kod kuće njegovih sinova. Sujo i Hata imaju tri sina. I oni rade u inozemstvu.

hata i suljo u sredini

Zatekli smo ih kraj tave u kojoj su pekli pekmez. Ispod tave, u žaru, pekli su se pecari. Hata je sa sestrom Rahilom komila grah.

– Ciljano sam kupio zemljište da ga uvakufim u ime Allaha za džamiju. Prvo je bilo govora da će se graditi samo mekteb pa sam kupio i uvakufio 800 kvadratnim metara, a kada je odlučno da se pravi džamija, još sam dokupio zemljišta i ukupno uvakufio 2,5 duluma. Da sam draga srca, bez ikakve prisile, bez ikakvog inada, halal bilo, kaže Suljo Arnaut, ne želeći da spominje koliko je platio zemljište.

Radi istine, kaže da su ga na kupovinu podstakle supruga Hata i njena sestra Rahila. Njih dvije su prezadovoljne što je Suljo velikodušno prihvatio njihovu sugestiju.

Hadžija Suljo nam nije htio kazati koliko je platio zemljište.

hata i suljo

– S halalom sam dao i cijena nije važna, govori nam Suljo.

Ovaj bajram je i i Kurban-bajram, bajram žrtve, i Hadžilanski bajram, vrijeme u kojem se obavljaju obredi hadža. Suljo i Hata su pokazali i dokazali da su spremni za žrtvu, žrtvujući metak u ime Allaha, a obavili su i hadž. I to dva puta. Kažu da su prezadovoljni svojim životom i zahvalni Allahu na svemu što im je podario.

Radovi na džamije i edukativnog centra u Dubnici kod Kalesije uveliko teku. Nakon pripremnih zemljanih radova, urađena je podložna, a nakon nje i temeljna betonska ploča. Na radilištu smo zatekli radnike i stručnjake koji su vršili pripremne radove. Vehid Kudumović i njegova firma „Kudum Inženjering“ iz Banovića zaduženi su za geodetsko nizvođenje radova. Glavni izvođač radova je firma „Adab“ iz Poljica kod Lukavca.

Munib Dahić, jedan od glavnih majstora, nam veli da će njihova firma izvesti sve građevinsko-zanatske radove. Poslove instalacija za vodu, struju i grijanje radit će druge firme. Rok za završetak tih grubih radova je šest mjeseci. Da li će se u tom roku završiti, zavisi od mnogo faktora. Između ostalog i od vremenskih uvjeta.

dzamija1

Projekat izgradnje džamije sa edukativnim centrom i imamskom kućom je, kako Dahić kaže, vrlo zahtjevan i tu ima podosta posla.

Na radilištu smo zatekli i mještanina Nuriju Smajlovića. On nam kaže da u Dubnici ima oko 550 do 600 kuća i da odavno postoji potreba za izgradnjom džamije u ovom naselju.

U Dubnici je prije rata živjelo stanovništvo srpske nacionalnosti. Poslije rata većina dubničkih Srba, skoro 90 posto njih, prodali su kuće i imanja, tako da je Dubnica danas bošnjačko naselje. I nekada davno, u osmanskom periodu Dubnica je bila bošnjačko naselje, ali su se vremenom naseljavali Srbi koji su tada kupovali zemlju od Bošnjaka. Iz Dubnice je i čuveni alim Ahmed Dubničanin, koji je za muderisa Gazi Husrev- begove medrese postavljen 12.  juna 1765. godine i na tom je položaju ostao 47 godina,  sve do kraja svoga života.

Uz džamiju će se graditi i imamski stan, te drugi prateći objekti. Ovaj projekat finasira Kraljevina Saudijska Arabija. Općina Kalesija je u rekordno kratkom roku obezbijedila potrebnu dokumentaciju i tako obezbijedila da radovi počnu na vrijeme.

About redakcija novina

Scroll To Top