Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Mljekari s područja Živinica i Kalesije najavili proteste (VIDEO)

Mljekari s područja Živinica i Kalesije najavili proteste (VIDEO)

Na području Tuzle i okolice postoji oko 14.000 kooperanata koji se bave proizvodnjom mlijeka.
Zbog neisplaćenih poticaja i nemogućnosti planiranja jesenske sjetve, proizvođači mliijeka sa područja Živinica i Kalesije odlučili su protestirati naredne srijede.

Iako je svoj radni vijek zaokružio i stekao penziju, Ismet Herić iz Donjih Vukovija sa područja Kalesije danas se bavi proizvodnjom mlijeka. Trenutno posjeduje 24 grla stoke te na taj način pomaže dvojici sinova i njihovim porodicama, s obzirom na to da nisu zaposleni. Međutim, opstanak u ovoj grani poljoprivrede je sve teži.

“Ja imam oko 14 hiljada poticaja, nisam banke od toga dobio. Da bih zasijao ove godine osam hektara kukuruza, morao sam dignuti dva kredita”, kaže on.

Slične probleme imaju svi mljekari. Vladu optužuju da ih je srozala na najniži nivo – tvrde kako nigdje nema da je cijena 0,36 feninga po litru mlijeka.

Oko 1.500 proizvođača mlijeka ostalo je zatečeno prošle srijede jer je vlasnik iz Njemačke odlučio prodati Zott mljekaru u Gradačcu, koja je vršila otkup njihovog mlijeka.

krava

Videći da je gubitak u proizvodnji mlijeka više prisutan od dobiti, mnogi se odlučuju prestati baviti ovom granom poljoprivrede.

“Kantonalno ministarstvo poljoprivrede još nije usvojilo program poticaja”, ističe Muhamed Halilović, predsjednik Udruženja mljekara TK-a.

Oko 60 proizvođača mlijeka, koji su se danas samoinicijativno okupili u Kalesiji odlučili su se na proteste naredne srijede, jer, kako ističu, drugog izlaza nemaju. Stav resornog ministra o ovom i drugim pitanjima nismo mogli dobiti, s obzirom na to da nam se nije javljao na telefonske pozive.

 

(FTV)

About redakcija novina

Scroll To Top