Aktuelno
You are here: Home / Bosna i Hercegovina / Na Regionalnim susretima muslimanske omladine u Sarajevu učestvovali i momci i djevojke iz Kalesije

Na Regionalnim susretima muslimanske omladine u Sarajevu učestvovali i momci i djevojke iz Kalesije

Svjetska asocijacija muslimanske omladine (NEDWA) i ove godine je organizirala Regionalne susrete muslimanske omladine, koji su održani od 8. do 13. avgusta. Učestvovalo je 60 muslimanskih omladinaca, po 30 djevojaka i 30 momaka iz Bosne, Sandžaka, Crne Gore, Makedonije i Slovenije. Među njima je bila i grupa iz Kalesije , koju su činili Eldar Kulić, Mustafa Hadžić, Bedrija Smajić, Fatima Sinanović, Azra Sakić i Asima Hodžić.

 

Svi oduševljeni i zadovoljni

 

Moto ovogodišnjeg susreta bio je poznati hadis Allahovog poslanika Muhammeda, salallahu alejhi we selem: “Vjernici su u međusobnoj ljubavi, samilosti i suosjećanju kao jedno tijelo: kad oboli jedan njegov organ, cijelo tijelo obuzme nesanica i groznica.”

Učesnici iz Kalesije su oduševljeni svim onim što su doživjeli i naučili na Susretima. Prenose samo pozitivna iskustva, motivisani i odlučni da ono što su naučili za tih 5 dana nastave primjenjivati u svome životu.

Većina učesnika su bili studenti, kojima je bio obezbjeđen smještaj i hrana. Raspored je bio popunjen prigodnim sadržajem, koji je obilovao kako zabavnim tako i obrazovnim karakterom. Održana su 3 seminara: “Deset navika za uspjeh (mr. Ahmed ef. Purdić)”, “Upravljanje kriznim situacijama (mr. Dženan Kulović)” i „Volonterizam (Haris Čaušević)”.

susret 15

Posjeta Srebrenici i Diviču

 

Svaki seminar je trajao 4 sata. Osim ovih seminara učesnici su se okoristili i vjerskim znanjem od predavača Sulejmana ef. Čelikovića, prof. Alje ef. Cikotića i dr. Šukrije Ramića, a svako jutro poslije sabaha se učio Kur’an 45 minuta zajedno sa tefsirom (tumačenjem) proučenih ajeta. Središnji, treći dan druženja je bio predviđen za posjetu Srebrenici i Diviču. U sklopu posjete Srebrenici, učesnici su obišli Memorijalni centar u Potočarima, Udruženje „Prosvjetitelj-Muallim Srebrenica” i kuću nane Fate Orlović.

susret 23

Učesnici seminara su također imali obezbjeđen i prostor za igranje fudbala i stolnog tenisa, tako da ni tjelesnog razvoj nije manjkalo. Ovakva druženja su zasigurno jedan od temelja razvoja najjačeg stuba društva, a to je omladina, koja u vremenu poziva raznih sumnjivih organizacija pod svoje okrilje ima priliku za ovakvo nešto. Nadamo se da će, ako Bog da, organizacije poput Nedwe biti prepoznate u našem društvu kao jedan od ključeva razvoja naše omladine, što ona zapravo i jeste, i da će omladina prihvatiti poziv ljudi koji ih pozivaju ka islamskom načinu i tumačenju života.

Eldar Kulić

susret 17

 

susret 5

 

susret 1

susret 3

susret 6

susret 7

susret 14

susret 20

 

 

About redakcija novina

Scroll To Top