Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji obilježen Međunarodni dan nestalih osoba

Na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji obilježen Međunarodni dan nestalih osoba

Širom svijeta, pa i u BiH, danas je obilježen 30.august, Međunarodni dan nestalih osoba. Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba,prvi put ove godine, organizovale su i porodice zvorničkih žrtava i to u Memorijalnom centru u Gornjoj Kalesiji.

Međunarodni dan nestalih osoba, 30. august, koji su proglasile Ujedinjene nacije, stoga ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu. Od završetka rata prošlo je punih 20 godina, a porodice nestalih još uvijek tragaju za svojim bližnjim i ne gube nadu da će ih jednoga dana dostojanstveno ukopati. Međutim, proces traženja nestalih ulazi u vrlo tešku fazu. Kako vrijeme odmiče sve je teže doći do tačne i provjerene informacije o mjestima gdje bi mogli biti posmrtni ostaci nestalih. Broj i pouzdanost informacija imaju stalni trend pada i to, uz ostalo, govori da proces traženja ulazi u tešku fazu.

Kalesija Gornja

Predsjednik Udruženja porodica nestalih i zarobljenih lica Zvornik kazao je da je ovo bio prv put da se ovaj Međunarodni dan obilježi u Gornjoj Kalesiji, te da žele da ovo obilježavanje postane tradicija i na našem području.

-“Mi smo došli na ideju da ovaj dan ne bude zaboravljen i da ovo pređe u tradiciju. Ovo je prvi put da to radimo, imamo ovaj prostor i sve što se događa i sve što se zbiva to će se dešavati ovdje u Memorijalnom centru u Gornjoj Kalesiji”, istakao je Grahić, te nastavio:

-“Još se traga za nešto više od 400 osoba, te osobe nisu nestale osobe, oni su bili zarobljeni, oni su odvedeni i pobijeni i mnogi znaju gdje je to. Prije dvije godine na državnom nivu su potpisali deklaraciju i obavezali se time da se utvrde okolnosti nestanka i onda će se vidjeti da su pobijeni nevini ljudi, oni nisu bili u ratu”, naglasio je Ahmed Grahić.

Kalesija Gornja

Grahić Šerifi iz naselja Đulići ubili su dva sina. Ona sad živi sama.

-“Šta da vam kažem, život je nikakav a živjeti se mora. Da je interesantan nije vala, ali šta ćemo, tako mi Allah dao”, govori Grahić.

Husejnović Hasiba iz Hamzića izgubila je šest članova uže porodice i pet šire.

-“Četiri sam ukopala, muža sam ukopala. Ovo je težak dan, moja svekrva je umrla, valja preživjeti tugu da ti neko ubije pet sinova. Imam još svekra i đevera da ukopam”, sa suzama u očima govori Hasiba.

U BiH se još uvijek traga za oko 8.000 nestalih osoba, a Institut za sada nema informacija gdje se nalaze njihovi posmrtni ostaci. Prema podacima Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), u ratovima na području bivše Jugoslavije nestalo je oko 40.000 osoba od čega je najveći broj, oko 30.000, nestalo u BiH.

Gornja Kalesija

Radio Glas Drine

About redakcija novina

Scroll To Top