Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Obilježena godišnjica Bitke na Karovinama

Obilježena godišnjica Bitke na Karovinama

U okviru obilježavanja 22. godišnjice Bitke na Karovinama predstavnici boračkih organizacija, članovi porodica i delegacija Općine Kalesija obišli su spomen-obilježje borcima koji su poginuli tog avgusta 1992. godine na Karovinama.

oooU ime boračkih organizacija prisutnima se obratio Mirzet Alić, predsjednik ODB „23. maj” Kalesija, koji je kazao da ovakva mjesta trebaju organizirano posjećivati i škole i druge javne ustanove. U ime domaćima, MZ Donje Hrasno, a i kao učesnik tih borbi, prisutnima se obratio ratni komandant Šemsudin Ćatić. On je naglasio da je Bitka na Karovinama bila prelomna za kasnije uspjehe ratnih jedinica u borbama za Majevicu.

Među onima koji su obišli spomen-obilježje na Karovinama bili su i načelnik Rasim Omerović, predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija Nedžad Džafić, vijećnici Ferid Smajić i Haso Ćorsuljić, Hazim Jusufović, šef Službe za opću upravu, Mehmed Hodžić, direktor Gradske biblioteke Kalesija…

Načelnik Rasim Omerović je kazao da Općina Kalesija svake godine poklanja veliku pažnu događajima iz bliže ratne prošlosti.

– Nažalost, u obrazovnom sistemu se ne smiju spominjati riječi agresija i genocid pa se mladi, naši učenici, u školama ne mogu upoznati sa svim onim što se dešavalo u Bosni i Hercegovini tokom agresije. Zbog toga mi svake godine moramo obilježavati ove događaje kako bi smo mlađim naraštajima prenijeli istinu o herojskoj borbi naši sunarodnjaka, kazao je načelnik Rasim Omerović.

 

About redakcija novina

Scroll To Top