Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Počela manifestacija „Dani Povelje“: Promovirana knjiga „Hanefijski fikh“  

Počela manifestacija „Dani Povelje“: Promovirana knjiga „Hanefijski fikh“  

Danas je u Gradskoj biblioteci promovirana knjiga „Hanefijski fikh“. Autor knjige je Muhammed Madžid ‘Itr, a knjigu je na bosanski jezik preveo Kalesijac Asmir imamović, profesor u Behram-begovoj medresi. Uz prevodioca, o knjizi je govorio i Enver ef. Alić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija. Alić je kazao da je Asmir Imamović vrlo kvalitetno preveo knjigu.promocija 1

– Da bi ovakvu knjigu preveo, moraš i sam biti stručnjak za ovu oblast. Knjigu bih preporučio, prije svega imamima i intelektualcima. Bojim se da bi neke stvari u knjizi mogle zbuniti obični svijet, kazao je Enver ef. Alić.

Na promociji je vrlo nadahnuto govorio prevodilac Asmir Imamović. Kazao je da je prevođenjem ove knjige htio pokazati i dokazati da hanefijski fikh, odnosno hanefijski mezheb, kojem i Bošnjaci pripadaju, itekako ima utemeljenje u Kur'anu i praksi Muhameda, a.s.

– U ovoj knjizi se mogu naći odgovor na mnoga pitanja koja se odnose na namaz, post, hadž i druge naše obrede. Urađena je tako da se odgovori mogu vrlo lahko pronaći. Ovo je knjiga koja se ne može i ne treba pročitati, već da joj se stalno treba vraćati, kazao je Asmir Imamović.

Promocijom knjige „Hanefijski fikh“ počela je manifestacija „Dani Povelje“, koju zajednički organiziraju  JU Gradska biblioteka Kalesija i BZK Preporod Kalesija.

promocija 2

– Kalesija je manifestacijom „Dani Povelje“ prva u BiH počela da obilježava 29. avgust, dan kada je 1189. godine napisana Povelja Kulina Bana. Priča o Povelji, prvom dokumentu napisanom na bosanskom jeziku, u kojem se spominje država Bosna, jeste i priča o našim precima Bogumilima, o našem identitetu. Knjiga „Hanefijski fikh“ jeste po svom karakteru, po svom sadržaju vjerska knjiga. Odlučili smo se da je promoviramo u okviru „Dana Povelje“ jer je vjera temeljna odrednica našeg identiteta, kazao je u uvodnom obraćanju Fahrudin Sinanović.

Manifestacija „Dani Povelje“ će se nastaviti u srijedu za kada je zakazana trubina o temi „Nadgrobni spomenici prelaznog tipa stećak – nišan“ na području Kalesije“. O ovoj temi govorit će historičari Ekrem Sakić i mr. Rusmir Djedović. Također, predvišena je i promocija romana „Konjanici“ tešanjskog pisca Mustafe Bešlagića.

 

About redakcija novina

Scroll To Top