Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Potvrđena optužnica protiv Rasima Omerovića i Abdulaha Gutića

Potvrđena optužnica protiv Rasima Omerovića i Abdulaha Gutića

Općinski sud u Kalesiji potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Rasima Omerovića (60) i Abdulaha Gutića (57) iz rasim_abdulah-300x227Kalesije. Omerović je optužen da je obavljajući funkciju načelnika općine Kalesija počinio produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja, dok je Gutić optužen da je kao pomoćnik načelnika za poljoprivredu, budžet i inspekcije u ovoj općini počinio isto krivično djelo.

Omerović i Gutić se optužnicom terete da su u periodu juna 2012. do septembra 2013. godine  zloupotrijebili pomenute funkcije u općini Kalesija i na nezakonit način primili suprugu Rasima Omerovića u radni odnos na neodređeno vrijeme na poziciju stručnog saradnika za građanska stanja, radne odnose i personalne poslove u općini Kalesija.

Omerović j optužen i da je od januara 2013. do kraja 2014. godine, također obavljajući funkciju načelnika općine Kalesija, bez raspisivanja javnog  konkursa koji je obavezan i bez uključivanja Agencije za državnu službu FBiH, donio odluku kojom se državni službenik iz ove općine privremeno postavlja  za rukovodećeg državnog službenika sa uvećanjem plate za oko 50 posto.

About redakcija novina

Scroll To Top