Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Vjersko-kulturna manifestacija “Dovište Orlić – Pašin put”: Petu godinu povratnici Bošnjaci se “penju” na Orlić gdje im je nekada bilo zabranjeno okupljanje

Vjersko-kulturna manifestacija “Dovište Orlić – Pašin put”: Petu godinu povratnici Bošnjaci se “penju” na Orlić gdje im je nekada bilo zabranjeno okupljanje

Na brdu Orlić iznad sela Hajvazi, koji se nalazi na nadmorskoj visini od oko 600 metara i graniči između općina Osmaci (prijertana općina Kalesija) i Zvornik, 27. augusta (subota) će se održati peta vjersko-kulturna manifestacija “Dovište Orlić – Pašin put”.

orlic
Sa Orilića se pruža impozantan pogled na Sprečansku dolinu i Podrinj, a poznato je da tradicija održavanja dovišta na širem području Orlića dopire duboko u prošlost, po nekim predanjima sve do doba čuvenog Ajvaz-dede, da bi njihovo održavanje bilo zabranjeno 50-tih godina 20. stoljeća od tadašnjih vlasti.

2013. godina: Manja grupa vjernika obavila podne namaz u džematu na Orliću nakon više od 60 godina
2013. godina: Manja grupa vjernika obavila podne namaz u džematu na Orliću nakon više od 60 godina
Dovište Orlić – Pašin put 2015: Oko hiljadu vjernika na manifestaciji
Dovište Orlić – Pašin put 2015: Oko hiljadu vjernika na manifestaciji

Radi se o jednoj od najvećih manifestacija koju organizuju povratnici u Osmake i Zvornik, zajedno sa predstavnicima kalesijskog Medžlisa.
Za predsjednika Organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije je izabran Adem Karić, koji je i proteklih godina bio uključen u “oživljavanje” ovog dovišta.
Podsjećamo, predsjednik prošlogodišnjeg Organizacionog odbora je je bio Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, koji je uradio veliki posao kada je u pitanju obnova dovišta kroz projekte putne komunikacije, koji povezuju bošnjačka naselja u općinama Osmaci i Zvornik, koja se nalaze u blizini nekadašnjeg “Pašinog puta”.
Važno je napomenuti da preko Orlića prolazi i trasa “Marša mira”, i obnovom dovišta se na neki način čuva i sjećanje na genocid iz jula 1995. godine.

Federalno ministarstvo i Općina Kalesija pomažu organizaciju “Dovište Orlić – Pašin put”

Ministar Edin Ramić je prošle godine uradio mnogo kada je u pitanju izgradnja putne infrastrukture, a kako je i obećao prošle godine, počeli su i radovi na izgradnji musale na Orliću na mjestu gdje se održava ova vjersko-kulturna manifestacija.
Radovi su nedavno počeli, te će ove godine biti urađen jedan dio od onoga što su organizatori ranije zamislili.

Kišne padavine su proteklih mjeseci prilično uništile pristupne puteve koji vode prema lokaciji gdje se održava ova manifestacija, pa su predstavnici Organizacionog odbora nakon sastanka održanog u kalesijskom Medžlisu posjetili i Općinu Kalesija.
Imset Mešić, koji po Ovlaštenju mijenja općinskog načelnika, je obećao pomoć Općine Kalesija kada je u pitanju sanacija puta koji vodi iz Hajvaza prema Orliću, te da će obezbijediti bager i kamione sa kamenom.

doviste 2

Vjersko-kulturna manifestacija “Dovište Orlić – Pašin put 2016” je planirana za 27.august (subota).
Osim vjerskog dijela programa, koji je i centralni događaj manifestacije koji će realizovati imami kalesijskog Medžlisa, istog dana će  biti upriličeni i sportski sadržaji, koji su proteklih godina privukli pažnju mladih iz naselja koja gravitiraju sa ovom lokacijom; Hajvazi, Caparde, Mahala, Križevići, Potočani…

Također, postoji mogućnost organizovanja i promocije knjige, koja bi se vjerovatno održala u Gradskoj biblioteci u Kalesiji, ali i drugi sadržaji, o čemu ćemo pisati naknadno…

About redakcija novina

Scroll To Top