Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Bajramskom akademijom u Šeheru završeni “Dani povratka 2017”

Bajramskom akademijom u Šeheru završeni “Dani povratka 2017”

U nedjelju, treći dan Bajrama  u Domu kulture u Šeheru održana je Bajramska akademija u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice u Kalesiji čime je završena i manifestacija “Dani povratka 2017”. Akademiji je prisustvovao i općinski načelnik Sead Džafić.

Na samom početku Bajramske akademije Nahla Mujanović je proučila nekoliko ajeta iz Kur'ana, a zatim se prisutnima obratio imam iz ovog povratničkog naselja Rijad ef. Sakić koji se zahvalio gostima na dolasku, ali i svojim džematlijama koji su došli kako bi ovoj manifestaciji dali značaj.

Na Bajramskoj akademiji obratio se i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Kalesija Muhamed Alić koji je uručio Povelju dovišta Edinu Ramiću federalnom ministru za raseljene i izbjegle osobe koji je ujedno i generalni pokrovitelj manifestacije “Dani povratka 2017”.

Ministar Edin Ramić podcrtao je da nam treba jedinstvo i da treba da pomažemo jedni drugima. On se zahvalio načelniku Seadu Džafiću koji od kako je došao na ovu funkciju nije gledao na Šeher i Osmake kao manji entitet već kao nešto što pripada Kalesiji.

“Ministarstvo na čijem sam ja čelu će uvijek pomagati ovakve aktivnosti, pomagat će akcije za dobrobit svih nas, a uvijek će se naći neko ko će putem statusa na facebooku-u to negirati i minimalizirati, ali mi idemo dalje. Osobe koje pišu te komentare isključivo su oni koji ne žele da rade ili neće i čekaju da im neko pokloni novac. Želim da spomenem i dovište Orlić mi smo ga vratili narodu jer su ga nekadašnje politike zabranile, gradimo put koji su nam također bili zabranili. Nikada više ne smijemo dozvoliti da nam neko nešto zabrani, trebamo da se borimo za sebe i za svoju državu. Ja molim načelnika i Općinsko vijeće da put koji gradimo od Šehera prema Kalesiji i most na rijeci Spreči nazovemo po dobitnicima najvećih raznih priznanja “Zlatni ljiljan” iz ovih naselja Haris Vokić i Suad Spahić jer su oni bilina čelu ovog naroda koji se branio od agresora” – rekao je ministar Ramić.

Prisutne je pozdravio i Mustafa Isaković jedan od najboljih interpretatora ilahija i kasida koji je sve prisutne počastio i kasidom “Devet heroja” koja je posvećena najboljim sinovima Bosne i Hercegovine.

Također Bajramsku akademiju su uveličali i članovi hora Nuru ‘Ayni i magistar glume Nermin Hodžić koji je govorio stihove o Bosni.

About redakcija novina

Scroll To Top