Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / FOTO/Svečano otvorena novoizgrađena škola u Hrasnu Gornjem

FOTO/Svečano otvorena novoizgrađena škola u Hrasnu Gornjem

Presijecanjem vrpce danas je zvanično otvorena područna škola u Hrasnu Gornjem. Školu su svečano otvorili ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović, predstavnik Općine Kalesija Ismet Mešić i direktor OŠ “Tojšići” Ibrahim Sakić.

Izgradnju nove škole je finansirala ambasada Republike Turske, dok se za namještaj pobrinula organizacija UNICEF.

skola-hrasno-gornje035

Podsjećanja radi, 2014. godine tokom majskih poplava područna škola u Hrasnu Gornjem je u potpunosti uništena, zbog čega su jedno vrijeme učenici bili primorani da nastavu pohađaju u imamskoj kući koja je neuslovna za izvođenje nastave, te je zajednica zatražila pomoć od Općine Kalesija.

-“Predstavnici Općine su stupili u kontakt sa ambasadom Republike Turske. Ja se ovom prilikom moram zahvaliti i na ažurnosti ministra Edina Ramića, koji je pomogao da stupimo u kontakt sa ambasadom”, govori Sakić.

kud-sevdah-seljublje002

U relativno kratkom vremenskom roku škola je izgrađena, kaže direktor Sakić, a za izgradnju od temelja do krova potrošeno je oko 200.000 KM.

-“Moram istaći i da je najsavremenije grijanje, grijanje na pelet, svi znamo kakvo je grijanje u drugim školama. Što se tiče učenika imamo ukupno 17 učenika koji pohađaju ovu školu od drugog do četvrtog razreda, nažalost ove godine nismo imali prvačića”, ističe Ibrahim.

Kada su u pitanju radovi, direktor naglašava da je ostalo još da se asfaltira prostor oko škole, to jeste igralište, a potom da se uradi i ostatak školske ograde, kako bi objekat u potpunosti bio funkcionalan.

Za sve prisutne su učenici OŠ “Tojšići” pripremili bogat kulturno-zabavni program.

About redakcija novina

Scroll To Top