Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Jovan Jezdić: Piroman iz Osmaka koji veliča ratne zločine Karadžića i Mladića

Jovan Jezdić: Piroman iz Osmaka koji veliča ratne zločine Karadžića i Mladića

Jovan Jezdić (33), zvani Joco, iz Osmaka, osumnjičen je i uhapšen zbog paljenja autobusa, šadrvan, dva plasta sijena i drva ta ogrijev u kalesijskim naseljima Jelovo Brdo i Gojčin. Uhapšen je u Osmacima i isporučen Policijskoj stanici Kalesija.

jovan3Član Ravnogorskog četničkog pokreta

 Za Jovana Jezdića se zna da je jedno vrijeme u Njemačkoj. Na svom fejsbuk profilu veliča i dijeli fotografije ratnih zločinaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića.  Na grudima ima istetoviran grb Republike Srpske, a na rukama amblem jedinice “Vukovi sa Drine”. Član i Ravnogorskog četničkog pokreta.

jovan tetovaza 1
Ako se znaju ove činjenice, onda ne čudi što je u toku svog piromanskog čina Jezdić u Gojčinu oštetio i spomenik Malki Osmančević, prvoj žrtvi agresije na ova naselja 1992. godine.

jovan1Naselja Gojčin i Jelovo Brdo se nalaze u Federaciji, a Jovan Jezdić je iz naselja Panduri, koje je prije agresije pripadalo MZ Gojčin, sada se nalazi s druge strane entitetske linije o pripada općini Osmaci.

Zapaljeni autobus vlasništvo je kalesijske firme „Bjeljevac Tours“. Rasim Alibašić, direktor „Bjeljevca“, nam je rekao da ima je pričinjena šteta u iznosu od oko 40 hljada maraka.

– Ništa nismo imali sa njim, nikakve veze. Dakle, to što je uradio nikako ne može biti upereno direktno protiv naše firme. Zbog čega je to uradio, ne znam, kaže Alibašić.

 Teroristički čin

 Halil Jahić, predsejdnik kalesijske SDA, najoštrije osuđuje ovaj čin.

– Ovo je urađeno na međuentitetskoj liniji i to uoči Bajrama, što je Bošnjake podsjetilo na krvavi Bajram iz 1992. godine. S obzirom na politiku iz Banja Luke, od negiranja bosanskog jezika pa do neprocesuiranja i nehapšenja osoba koja su do sada u Republici Srpskoj vršili razne represije nad Bošnjacima, ovo se može smatrati nastavkom takve politike. Također, i ovo djelo ima sve elemente da se okarakteriše kao teroristički čin te ga treba najoštrije sankcionisati. Zbog zajedničkog života svih naroda u BiH, ovakav nedjela se ne mogu i ne smiju tolerisati, kazao je Halil Jahić, predsjednik SDA Kalesija.

About redakcija novina

Scroll To Top