Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Ko su vijećnici kojima se vlast osladila?

Ko su vijećnici kojima se vlast osladila?

Općinsko vijeće Kalesija broji 27 vijećnika od čega jedno mjesto pripada predstavnicima nacionalnih manjina. Do sadašnjem sazivu to je Mehmed – Meša Suljkanović koji u Općinsko vijeće ušao lao “Turčin”.

Novi mandat u Općinskom vijeću Kalesija želi čak dvadeset i jedan vijećnik iz sadašnjeg saziva. Na listi Stranke demokratske akcije Kalesija su Adnan Kamerić,sadašnji predsjednik Kluba SDA, Hasiba Kurtić, zamjenica predsjedavajućeg OV, te Nermin Mešić. SDA je u mandatu 2012/2016 imala osam vijećnika, ali je došlo do unutrašnje podjele pa su ostali sa svega četiri.

 

Mandat vijećnika ponovo žele i Amir Barić , Galib Softić i Hasan Ćorsuljić iz SDP-a. Inače SDP je u OV Kalesija u mandatu koji je pomenut imao šest mandata, ali je iz svega “iskočio” Selmir Buljkić koji je prešao u SDA.

 

 

Jedan od aktuelnih vijećnika SDP-a dr. Enes Idrizović sada je na Nezavisnoj listi Sead Džafić za Općinsko vijeće Kalesija kao i Fikret Suljkanović. koji je mandat izborio čao član SBB-a, a zatim se osamostalio. Kadira Suljkanović je ušla u Vijeće kao član Narodne stranke Radom za boljitak, da bi kasnije prešla u Stranku za BiH pa se osamostalila.

 

 

Najviše je “udrobljeno” u Stranci za BiH, koja je u mandatu 2012/2016. imala svega dva vijećnika Esad Čanić, koji je sada nosilac liste, i Denisa Omerbegovića. No, sadašnja lista za OV Kalesija, osim dvojice spomenutih ima i Zijada Suljkanovića i Elvira Brkića koji su mandat izborili kao vijećnici Narodne stranke Radom za boljitak, pa se osamostalili i promjenili “dres”. Tu su i nekadašnji kadrovi BPS-a Asim Mehmedović i Sead Selimović koji su također postali samostalni, a danas su na listi Stranke za BiH. Tu je i vijećnik SDU-a Ramiz Baručić koji preko liste Stranke za BiH traži novi mandat vijećnika.

 

 

Klub za Bolju Kalesiju izlaskom iz SDA osnovali su Mujo Mujkić, Sena Musić, Nihad Hamzić i Mujo Mešanović. Oni su sada na listi Građanske demokratske stranke za OV Kalesija čiji naziv liste je “Bolja Kalesija”.

 

 

Mandat želi izboriti i Mehmed-Meša Suljkanović koji se i ovaj put nalazi na listi nacionalnih manjina u kategoriji “Turčin”.

 

mehmed_suljkanovic

 

Zanimljivo je to da od sadašnjeg saziva vijeća samo šest vijećnika odlučilo da se povuče. To je Ferid Smajić-Kockar (SDA), Selmir Buljkić (SDP, prešao u SDA), ali je njegova supruga na listi Stranke demokratske akcije, Edis Sakić (SBB), Muhamed Alić (A SDA) i Kasim Selimović ispred Snage ekonomoskog pokreta te Muhamed Osmanović iz SDP-a koji je kanidat za načelnika ispred svoje partije. .

Ukoliko pomenuti vijećnici opet izbore mandate u OV Kalesija svega šest mjesta ostaje za nove kadrove odnosno nove vijećnike u Kalesiji.

vijecnici

 

About redakcija novina

Scroll To Top