Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Opasnost na vidiku: Azijski stršljen stigao pred vrata BiH

Opasnost na vidiku: Azijski stršljen stigao pred vrata BiH

Azijski stršljenovi, koji su poslednjih dana zaposjeli istočni dio Hrvatske, sasvim bi lako mogli da se premjeste i na prostor BiH, upozoravaju stručnjaci.

U posebnoj pripravnosti su pčelari koji su svjesni kakvu bi pustoš, u slučaju masovnije najezde, ovi insekti napravili na njihovim pčelinjacima.

Kako kažu, u strahu su i za ljudske živote, s obzirom na to da ubod azijskog stršljenja često zna da završi i smrtnim ishodom.
strsljen

Naime, oni u sebi imaju toliko otrova da samo nekoliko uboda može da dovedu do prestanka rada bubrega. Do reakcije dolazi već za minut, a ubod može da završi gubitkom svijesti, padom pritiska, otežanim disanjem, pa čak i smrću.

To se prije nekoliko dana zamalo desilo jednom mještaninu hrvatskog mesta Dopsin, koji se gotovo ugušio nakon uboda ovog insekta.

Podsjetimo, azijski stršljen tokom godine u Kini povrijedi oko 1.600 ljudi, a njihov snažan otrov na ljudskom tkivu stvara rupe nalik ranama od metka. Lete brzinom do 60 kilometara na sat, a u minuti mogu da izmasakriraju čak 40 pčela, prenosi Blic.

Pčelari iz BiH kažu da su čuli da je ovaj opasni insekt praktično došao do BiH, zbog čega su u pripravnosti.

– Hrvatska nam je u komšiluku, tako da je za očekivati da azijski stršljen osvane i kod nas. Svjesni smo da može da bude smrtonosan po ljude, a u pčelinjacima pravi haos – kaže predsednik Saveza udruženja pčelara RS Radivoje Maksimović.

I veterinari upozoravaju da je, ako je već došao do Hrvatske, prilično izvijesno da će se azijski stršljen doseliti i na naše prostore.

– Međutim, s obzirom na to da je jesen na pragu, nadamo se da naše prostore neće naseliti toliko prenosnika kao što bi moglo da se desi u proljeće – kažu u Veterinarskoj komori RS.

About redakcija novina

Scroll To Top