Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Pratidan Bajrama upriličen u Donjim Raincima, 25. septembra otvorenje rekonstruisane džamije

Pratidan Bajrama upriličen u Donjim Raincima, 25. septembra otvorenje rekonstruisane džamije

U organizaciji Medžlisa IZ Kalesija danas je u džematu Rainci Donji oživljena tradicija ovih krajeva, a to je ispraćaj Bajrama. Nekada ne tako davno u Donjim Raincima se organizovao pratidan Bajrama, kada je ovaj blagdan ispraćan sa pjesmom i veseljem.

drainci3

Prije samog ispraćaja Bajrama, u mjesnoj džamiji upriličeno je klanjanje podne namaza, a zatim je šehidima proučena Fatiha. Nakon toga glavni imam MIZ Enver efendija Alić je prisutne ispred stare džamije upoznao sa tradicijom Bošnjaka ovoga kraja, kao i sa obnovom džamije koju finansira vakif Sead Džafić vlasnik kompanije UNIS TOK.

“Ja mogu da kažem da je Sead Džafić najveći vakif u Kalesiji u ovoj godini. To nemam nikakve veze sa politikom, ako neki misle d aima, neka misle, ali ja kao glavni imam sam rekao Islamska zajednica je ključ, ostali mogu biti privjesci, a meni je drago da je Sead uz Islamsku zajednicu”, kazao nam je Alić.

On ističe da se ideja o obnovi džamije “rodila” od Hasan efendije Spahića koji ga pozvao na sastanak te je kazao da ima vakif koji bi to obnovio, ali mu nije htio otkriti njegovo ime.

“Hvala Seadu Džafiću za kojeg sam kasnije saznao da je on taj vakif o kojem je govorio efendija Spahić. Vidite on je sačuvao tradiciju obnovom ove džamije jer malo je džamija na našem području koje imaju drvenu munaru, a evo sada Rainci Donji imaju to. Tu će biti biblioteka a danas sam imamu Nerminu efendiji Spahiću uručio i Kur'an koji će biti prvi unešen u biblioteku 25.septembra kada ovu obnovljenu džamiju i pustimo u upotrebu”, istakao je Alić.

enver_alic

Sead Džafić veliki vakif i čovjek koji je krenuo u obnovu ove džamije ističe da će uvijek raditi za dobrobit građana i da je i radio to i do sada.

“Efendija Alić je rekao da mu je želja da u obnovljenoj džamiji budu police za knjige, kao i jedna okrugli stol za dvadesetak osoba. Rekao sam i to ćemo uraditi, uredićemo ovu džamiju da bude svima otvorena da ljudi uđu uče, čitaju, klanjaju i da prenose na buduće generacije bitnost očuvanja vjere i Bošnjaštva na ovim prostorima”, rekao je Džafić.

drainci5

Džafić je pozvao sve građane Kalesije, ali i one koji imaju želju da vide šta je sve urađeno prilikom rekonstrukcije džamije da 25.septembra dođu u Donje Raince i da vide novu “ljepoticu” koja je zasjala između starih nišana, djedova i pradjedova današnje omladine iz ovog naselja.

dzamija

Nakon časa historije i obilaska stare džamije upriličeno je i narodno veselje, uz ilahije i duhovnu muziku.

drainci4

 

About redakcija novina

Scroll To Top