Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / “Gvožde se kuje dok je vruće”: Suljo i Nihad sa nogometom protiv “tehnologije”

“Gvožde se kuje dok je vruće”: Suljo i Nihad sa nogometom protiv “tehnologije”

Dugogodišnji sportski radnik Suljo Sinanović se uvijek u svom životu vodio poslovicom “gvožđe se kuje dok je vruće”. Baš zbog toga i zbog želje da male nogometne nade izvuče iz svojih stanova i kuća, zajedno je sa svojim kolegom Nihadom Hasanović osnovao grupu za dječake i djevojčice od pet do sedam godina. Sa ciljem da privuku što veći broj djece, Suljo i Nihad sa njima rade besplatno. Roditelji imaju samo obavezu da za djecu obezbijede prijevoz do Gradskog stadiona u Kalesiji. Osim ove grupe, Suljo i Nihad imaju još jednu grupu u kojoj se nalaze dječaci od 7 do 12 godina.

-“Imamo ovu grupu od 10 dječaka od pet do sedam godina gdje ih praktično učimo tim prvim koracima fudbalske igre i ujedno nastojimo da djecu praktično vaspitavamo kroz igru i druženjem sa loptom i ujedno da se djeca socijalizuju, da se znaju ponašati u društvu s obzirom da znamo da danas vrlo malo djece ima i da su usamljena”, kazao je za NTV Suljo Sinanović.

Mladi FK Bosna

Glavna motivacija za rad sa mališanima jeste radost na njihovim licima.

-“To je naravno jedan pravi užitak. Sa djecom naravno treba imati strpljena ali moramo se mi stariji postaviti u ulogu djeteta, u njegove godine i onda je sve to mnogo lakše”, govori Sinanović.

Obje grupe su u sastavu škole nogometa FK “Bosna” Kalesija. Ovo je prvi put da se u ovoj školi radi sa ovakvom mladom grupom.

-“Mi ćemo raditi dokle budemo mogli. Nama je cilj da omasovimo djecu, da djecu malo i izvučemo iz tih stanova, kuća, jer puno je tehnologija učinila. Ako djecu odgajamo u sportu, to je nešto pozitivno, kao kada dijete mora ići u školu, tako se mora baviti i sportom”, ističe Suljo, te dodaje:

-“Ovo je praktično prvi put u mojih 20-tak godina otkako ja radim sa djecom da imamo te dječake od pet do sedam godina. Malo je to teže raditi dok se djeca ne naviknu, djeca su navikla da oni rade kako oni hoće, međutim, zato smo mi tu, da ih upravo usmjeravamo, da oni polako to sve usvoje. Poslije sa njima postaje mnogo lakše raditi, nego sa starijima”, zaključuje Sinanović.

On ovom prilikom poziva i ostale roditelje da učlane svoju djecu, kako bi se zajedno družili i naravno nastupali u budućem periodu i na takmičenjima.

 

About redakcija novina

Scroll To Top