Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / HAJMO UDRUŽENO ZA DUHOVNU HIDŽRETSKU SOFRU ALLAHOVA POSLANIKA

HAJMO UDRUŽENO ZA DUHOVNU HIDŽRETSKU SOFRU ALLAHOVA POSLANIKA

Nova 1438. hidžretska godina stiže nam 2. oktobra 2016.g., odnosno uz ezan akšamski 1. oktobra 2016. godine po Miladu. Muhammedova, a.s., hidžra i hidžra njegovihashaba je bila i duhovna i fizička hidžra. Naše hidžre iza Poslanikove, a.s., hidžre su samo duhovne i istinsko ljudske. Hidžra je izlazak iz zla u dobro, iz teških prilika u bolje dane za muslimane svijeta islama, što znači da sa nastupom 1438.h.g. nema ljudskog pretvaranja, glume i prenemaganja. Musliman svome bratu muslimanu treba da nudi samo bogatstvo iskrenog prijateljstva kako bi mu se dvostruko vratilo.

hidzretska1

Kao muslimani u obavezi smo da jedan drugog branimo, da jedan drugom razgonimo mrak sa stranica naših života, da jedan drugog hranimo sa riječima iz srca, i da lijepom riječju uljepšavamo okolinu našu, bez ikakvog međumuslimanskog gušenja lošim praksama.

Nama muslimanima pred sami kraj 1437. hidžretske godine mnogo štošta nedostaje, jer nikako da se otarasimo notornog hajvanluka da bi se lakše i brže primakli insanijjetu. U ovim danima potrebno nam je da svi zajedno sjedemo za duhovnu hidžretsku sofru iz doba Allahova Poslanika.

Iskrenost, istinoljubivost i otvorenost su, doista, obilježja prijateljstva. Bez iskrenosti i lijepe namjere prijateljstva nema. Nema ni čovjeka da bi kreirao to prijateljstvo. Jer, čovjek je isključivo samo ono što misli i promišlja, namjerava i uradi.

Nadajući se da ćemo sa vedrim stvarima lijepo oblikovati naše živote u 1438. hidžretskoj godini, svim našim vjernicima i vjernicama želim sretnu, uspješnu i preobražavajuću Novu hidžretsku – muslimansku godinu.

Glavni imam

Enver ef. Alić

About redakcija novina

Scroll To Top