Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Hemlijaši: Pronađene kosti osam spaljenih Bošnjaka

Hemlijaši: Pronađene kosti osam spaljenih Bošnjaka

Završena je ekshumacija na lokalitetu Hemlijaši, na području općine Kalesije. Na zgarištu štale u mjestu Hemlijaši pronađen je veći broj spaljenih kostiju, dosta čahura i dijelovi spaljene odjeće – kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

ekshumacija

Na ovom lokalitetu, prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, ubijeno je i spaljeno osam žrtava bošnjačke nacionalnosti. Lokalitet je bio miniran i nakon deminiranja izvršena je ekshumacija.

– Dijelovi skeleta ubijenih žrtava izmješteni su iz primarne grobnice u mezarje u Hemlijašima, koje je danas pretraženo. U grobnici u mezarju pronađen je veliki broj spaljenih kostiju. Posmrtni ostaci ubijenih žrtava pronađeni su dakle na dva lokaliteta, u zapaljenoj štali i u mezarju u mjestu Hemlijaši – ističe Čengić.

Dodaje da su posmrtni ostaci nakon ekshumacije prevezeni u Komemorativni centar u Tuzlu radi sudskomedicinske i kriminalističko-tehničke obrade i uzimanja koštanih uzoraka da bi se na temelju DNK analize pokušao utvrditi njihov identitet.

About redakcija novina

Scroll To Top