Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Jučer u Džafićima otvorena “Umjetnička likovna kolonija”

Jučer u Džafićima otvorena “Umjetnička likovna kolonija”

Pred velikim brojem mještana Džafića i okolnih sela, ali i velikim brojem umjetnika kako sa područja Kalesije tako i Živinica, Lukavca, Gračanice, Tuzle i drugih općina otvorena je peta po redu likovna kolonija koja se održava u ovom naselju.

Organizator kolonije je Rasim Hamidović, te Udruženje za mir, obrazovanje i kreativnost.

“Meni je drago da vidim ovoliki broj umjetnika na jednom mjestu. Znate da mi imamo dvije kolonije jer su neki tamo ljudi samoinicijativno odlučili da se odvoje od mjesta gdje se rodila ideja za likovnu koloniju. Mi se ovdje družimo, slikamo i svakako uživamo”, govori za NTV Rasim Hamidović.

Naime, u avliji Hamidovića se nalazi i najstarija bosanska kuća na ovim prostorima, koja će od ove godine biti i muzej u kojem će se naći mnoge starine i stari alati koji su “izbačeni” iz upotrebe.

Suorganizaciju umjetničke kolonije potpisuje i Mehmed Meša Pargan novinar i književnik koji govori da je ovo primjer kako se nešto daruje društvenoj zajednici.

“Evo kao što vidite sve je ovo bepslatno. Jednostavno umjetnici slikaju, a svoje znanje prenose i na ove mališane koje ovdje vidite. Oni uz njih uče kako da uzmukist, kako da slikaju i kako da izaberu motiv. Jednostavno Rasim Hamidović zna kako sačuvati od zaborava i našu tradiciji i naše običaje”, istakao je Pargan.

Pored izvrsnih slika, posjetici su mogli da uživaju i u starim zanatima, ali sve to uz kahvu i bosanski lonac. U večernjim satima je održan i okrugli stol na kojem se razgovaralo o umjetnosti, Bosni i prirodi.

Na otvaranju kolonije govorio je i zaštitnik prirode Muhamed Omerović predsjednik Eko zelenih TK koji je podcrtao da ovu koloniju u avliji Hamidovića treba sačuvati jer se sve odvija u prirodi koja je čista i očuvana.

About redakcija novina

Scroll To Top