Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Nova 1437. hidžretska godina nastupa u utorak (13.oktobra) u 18.13 sati: U Kalesiji mevludska svečanost i halva

Nova 1437. hidžretska godina nastupa u utorak (13.oktobra) u 18.13 sati: U Kalesiji mevludska svečanost i halva

Sa zalaskom sunca u utorak (13. oktobra) u 18.13 sati nastupa Nova 1437. hidžretska godina.

dzam

U svim kalesijskim džematima će povodom nastupanja Nove hidžretske godine biti upriličen mevludski program nakon akšam namaza, a u nekoliko džemata je obilježavanja ovoga datuma postalo već tradicionalno, uz podjelu paketića polaznicima mektebske nastave i vatromet.

Centralna mevludska svečanost povodom Nove hidžretske godine na području kalesijskog Medžlisa će biti u Čaršijskoj džamiji u Kalesiji, u utorak, poslije podne-namaza. Mevludskoj svečanosti će prisustovati svi imami iz 26 kalesijskih džemata.

UGM Sumeja Kalesija će nakon mevludske svečanosti ispred džamije dijeliti halvu, kako bi građani osjetili slast i atmosferu obilježavanja jednog od najznačajnijih datuma u povijesti islama.

mjesec NOVA HIDZRETSKA
Prvi muharrem je prvi dan hidžretske godine.
Riječ “hidžra” u arapskom jeziku znači seobu, a hidžretun-nebijji označava seobu Muhammeda a.s. iz Mekke u Medinu 622.g. po Isa a.s.
Izlazak (hidžra) trajao je tri mjeseca, a posljednji su Mekku napustili Muhammed a.s. i njegov najvjerniji prijatelj Ebu Bekr, a odmah za njima i hazreti Alija.
Hidžra Muhammeda a.s. iz Mekke u Medinu jedan je od najvažnijih događaja u historiji islama. Ona predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u ukupnoj povijesti muslimana, ali i čovječanstva te ga muslimani danas obilježavaju uz prigodan program, mevludom, edukativnim predavanjima o historijsko-političkom značaju hidžre.

Danas nekoliko miliona ljudi u svijetu je u seobi, živi hidžru. Bježeći od ratova, izbjeglice pokušavaju pronaći svoje utočište, svoje ensarije, domaćine, prolazeći kroz sav čemer, strah, smrt i bol progonstva.

U Kur'anu se o hidžri kaže:
“Oni koji se isele Allaha radi, nakon što su bili progonjeni, Mi ćemo još na ovome svijetu na lijepo mjesto smjestiti; a nagrada na onome svijetu biće još veća – kad bi oni samo znali!” (En-Nahl, 41).

.
(NKP.ba)

About redakcija novina

Scroll To Top