Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Ramizu Tubiću čopor pasa napao stado ovaca

Ramizu Tubiću čopor pasa napao stado ovaca

Da je problem pasa lutalica već uveliko uzeo maha u našoj općini, govori i činjenica da su se u proteklim godinama njihovi napadi udvostručili. Zbog velikog broja pasa lutalica ispaštaju najviše obični građani a i stočari čija se stada ne mogu lako sačuvati od takvih napada. Ramizu Tubiću je čopor pasa prije tri noći napao stado ovaca, prilikom čega su jednu i usmrtili. Ovo nije prvi put da mu psi napadnu ovce, govori Tubić.

-“Ovo je peti put, prva dva puta šest ovaca,tu je bila šteta 2000 KM. Evo sad opet”, kaže Ramiz.

-“Išao sam u policiju, inspekciju i niko apsolutno nije htio da radi na ovom slučaju. Oni samo kažu nije to do nas, ne postoji zakon o tome da možeš nekoga kazniti”, govori razočarano Tubić.

Ramiz Tubić

On je samo otišao da im donese vode, kada se vratio ovaca nije bilo. Tražio ih je pola dana, a kada ih je našao, jedna je nedostajala.

-“Kada smo ih našli, nema jedne ovce. Kad čovjek govori kerovi crni su ih potjerali. Zatvorim ja njih, hajde reko ujutro ću naći drugu. Našao sam je mrtvu, ima dvije godine i oko 80 kg”, ističe Tubić.

Iako se trudi da svoje stado uvijek zaštiti, psi su uspjeli da prođu ispod žičane ograde i da napadnu ovce. On ovom prilikom naglašava da ovo nije samo njegov problem, nego problem za sve stočare.

-“Ne znam više stvarno šta da radim, nemaš ti se kome obratiti niti imaš od koga tražiti pomoć, da se čovjek zaštiti od toga jer ovo je ipak čelična žica”, završava Ramiz.

 

About redakcija novina

Scroll To Top