Aktuelno
You are here: Home / Bosna i Hercegovina / Rezultati izbora: SDA-Izetbegović vodi, SDP-Tražimo ponavljanje izbora na nekim mjestima

Rezultati izbora: SDA-Izetbegović vodi, SDP-Tražimo ponavljanje izbora na nekim mjestima

Građani Bosne i Hercegovine, njih oko 3,3 miliona pravom glasa danas su birali između 7.748 kandidata, 50 političkih stranaka, 24 koalicije, 24 nezavisna kandidata i ukupno 735 kandidatskih lista. Biračka mjesta zatvorena su u 19 sati i očekuju se prvi nezvanični rezultati.
izbori-ilustracija1

20:10 SDP: Tražimo poništavanje izbora na nekim mjestima

Potpredsjednica Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Lidija Korać je večeras, sat vremena nakon zatvaranje birališta, zatražila poništavanje izbora na biračkim mjestima gdje su, prema njenim riječima, evidentirane povrede izbornog procesa, javlja Anadolu Agency (AA).

Ona je rekla kako je u dva obraćanja Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) saopćila kako nije bilo nepravilnosti, odnosno da su sve nepravilnosti tehničke naravi.

“Dogodile su se velike nepravilnosti na velikom broju mjesta. Zabilježen je nedostajući broj glasačkih listića na određenom broju biračkih mjesta. Stav SDP-a je da se poništi glasanje na tim mjestima. Sve to baca sumnju na izborni proces na tim glasačkim mjestima. Nedostatak listića podsjeća na bugarski voz”, rekla je Korać i dodala da nije moguće ispraviti nedostatak glasačkih listića, već jedino ponišitit izbore na tom glasačkom mjestu.

Potpredsjednica SDP-a je rekla da su zabilježene aktivnosti koje se nisu ranije dešavale.

“Situacija da su osobe s pištoljima dolazile na mjesta i prijetile na biračkom mjestu u Podveležju. U Livnu je predsjednik biračkog odbora ubacio 50 listića u kutiju. Očekivali smo da to mjesto bude zatvoreno”, rekla je Korać i apelovala da se učini sve da slobodna volja birača bude ispoštovana.

Ona je naglasila da se s manjkom glasačkih listića može otvoreno posumnjati u izborni proces u jednom njegovom dijelu i sumnjati u rezultate izbora.

“Do sada nismo dobili odgovor šta se dešava s glasanjem iz inostranstva, sa listićima koji su dostavljani na jednu adresu i da li su građani u dijaspori mogli slobodno glasati”, rekla je Korać.

Ona je rekla da SDP očekuje da nadležene institucije reagiraju, ali da izbori budu poništeni i ponovoljeni na tim mjestima, a ne da kažu da to ne utječe na proces.

Istakla je da sve ove nepravilnosti dokumentovane.

20:00 SDA: Izetbegović ubjedljivo vodi

amir-zukicGeneralni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić kazao je u prvom obraćanju novinarima nakon zatvaranja birališta u Bosni i Hercegovini da su počeli pristizati prvi rezultati općih izbora sa terena i da prema tim informacijama u utrci za bošnjakog člana Predsjedništva BiH ubjedljivo vodi kandidat SDA Bakir Izetbegović, prenosi Anadolu Agency.

“Dosad imamo informacije o obrađenih 30.000 glasačkih listića vezano za izbor članova Predsjedništva, i možemo reći da smo zadovoljni. Prema prvim rezultatima, Bakir Izetbegović ubjedljivo vodi ispred svih ostalih kandidata”, kazao je Zukić.

“Očekujemo da će Izetbegović pobijediti, da će SDA biti vodeća politička partija u BiH, Federaciji BiH i kantonima i da će koalicija Domovina imati presudan uticaj na formiranje vlasti u Republici Srpskoj. Prvi rezultati su nam stigli iz Heregovačko-neretvanskog kantona i dio perifernih opština iz Sarajeva i rezultati su sasvim zadovoljavajući i povoljni za SDA i njene kandidate”, izjavio je Zukić.

(Bportal.ba)

About redakcija novina

Scroll To Top