Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Sead Džafić: Kalesija je moj centar svijeta! Nema te cijene zbog koje bi izdapovjerenje naroda!

Sead Džafić: Kalesija je moj centar svijeta! Nema te cijene zbog koje bi izdapovjerenje naroda!

Portal zeman-kalesija.ba obavio je intervju sa novoizabranim načelnikom Seadom Džafićem. U intervjuu Džafić je govorio o formiranju vijećničke većine, o mogućim ucjenama vijećnika, o svojim planovima…  U nastavku teksta prenosimo vam pitanja i odgovore načelnika Seada Džafića.

sead-dzafic-nacelnik-1-2-681x453

Gospodine Džafiću, CIK je upravo zvanično potvrdio Vaš izbor za načelnika Kalesije. Ali čim su bili poznati i nezvanični rezultati, odmah Vas je preokupirala obaveza dogovaranja vijećničke većine za uspostavu vlasti. Šta je teži posao – predizborna kampanja ili ovi pregovori/dogovori?

–Kampanja je bila daleko fizički napornija, valjalo je doći do svake mahale i kuće i objasniti šta je to novo i drukčije što nude Sead Džafić i Nezavisna lista. Ali u tome smo zavisili od sebe, od svog ličnog ugleda i argumenata kojima smo objašnjavali narodu šta ćemo sve promijeniti nabolje i kako ćemo to uraditi. Ostalo je bilo do naroda, odnosno kako će ljudi na izborima ocijeniti ono što smo ponudili.

Zato bih rekao da je ovo oko dogovora za većinu psihički znatno teže, jer sada zavisimo i od drugih i njihove spremnosti da podrže naše ambiciozne planove. Ja sam dao narodu obećanja, a realizacija tih obećanja traži i snažnu podršku u Općinskom vijeću.

  • Dobri i loši primjeri

Kakva je situacija oko te podrške ?

-Taj proces traje, pregovara se, i imamo primjera ohrabrujuće podudarnosti stavova mogućih koalicionih partnera s našim. Ali, neću da krijem da ima i suprotnih slučajeva da se lični i privatni interesi nekih vijećnika uzdižu iznad interesa naroda. Naravno, ja i moji saradnici to sve lijepo primimo k znanju, ali nikoga nećemo moliti da nam se pridruži na platformi ključnih interesa općine koja se nalazi u zaista teškoj situaciji i interesa naroda koji je na izborima jasno pokazao da traži promjenu stanja.

sead-dzafic-nacelnik-1-2-681x453

  • Prirodne blagodeti – velika šansa

Znači, nećete nikoga “kupovati” u vladajuću većinu?

-Ne daj Bože, ja nisam kupio nijedan glas, i dobio sam podršku od naroda koji je uvažio moj privrednički i lični ugled, moju viziju da stanje u ovoj općini temeljito promijenimo nabolje. Ako nisam kupovao glasače, onda neću ni vijećnike. Ja neću da bude njihov dužnik, niti zadovoljavati neke pojedinačne interese i ćejfove. Ako budem to radio, onda ne mogu vratiti jedini dug koji prihvatam, a to je dug prema narodu da ovu stanje promijenimo.

Moramo da zaustavimo raseljavanje općine koje ima izuzetan geostrateški položaj, koja je glavna drumska i željeznička spona između BiH i Srbije, te ima izuzetne prirodne resurse. Grehota je da se to ne iskoristi i da kod svoga dobra idemo da budemo tuđe sluge po svijetu.

  • Narod iznad svega

Pa, ima li na vidiku te stabilne većine koja bi stala iza Vaših ambicioznih programa ekonomskog razvoja i mobilisanja općinske administracije u efikasan servis građana?

-Ja vjerujem da će među izabranim vijećnicima prevladati razum i svijest o velikim problemima u kalesijskoj općini, s jedne strane, te o velikim očekivanjima naroda od nove vlasti, s druge strane. Svakome jasno stavljamo do znanja da od tih narodnih interesa, od ulaska u ozbiljne razvojne projekte, odstupiti nećemo. I ko je spreman da se uhvati u to kolo – bujrum!

Ponoviću ono što sam više puta govorio u izbornoj kampanji: Ja se nisam zbog načelničke plate i drugih privilegija kandidovao i svega toga se odričem. Ja dolazim da napravim neke osjetne pomake naprijed u ovoj sredini i zbog toga tražim dobronamjernu podršku od svih koji su davali narodu obećanja o napretku, bez obzira na političku opciju .

mostic cuprija spreca sead dzafic 1

  • Niko me ne može ucijeniti

A šta ako, ipak, ne bude dovoljno snažne podrške u vijećničkim klupama za oživotvorenje Vaših planova?

-Ja sam realan čovjek i ne bih se upuštao u nemoguće misije. Radom sam postigao da mogu birati mjesto gdje ću razvijati poslove i živjeti. Ali Kalesija je centar mog svijeta, a bolji život ovog mog naroda glavna preokupacija. Narod mi je ukazao veliku čast i povjerenje. To je za mene svetinja i nema te cijene zbog koje bi izdao narodno povjerenje.

Ako neko očekuje da ću to povjerenje izdati samo da bih bio vodeći čovjek općine, vara se. Sigurno neću podleći nikakvim ucjenama i pritiscima, jer bih radije vratio narodu dodijeljenu načelničku titulu uz iskreno priznanje da sam onemogućen da ostvarim ono što sam obećao i što se od mene očekuje. Vjerujem u mogućnost dostojanstvenog dogovora i u spremnost većine u Općinskom vijeću da Kalesiju učinimo znatno boljim mjestom za rad i život.

(ZemanKalesija)

About redakcija novina

Scroll To Top